Antena 3 CNN Actualitate Tichete pentru activități casnice, introduse prin lege. Cine le primește și cât valorează

Tichete pentru activități casnice, introduse prin lege. Cine le primește și cât valorează

Activitatea prestatorilor casnici a fost reglementată prin legea nr. 111 din 2022. Legea prevede acordarea de tichete pentru activități casnice, care vor putea fi oferite din 2024.

Tichete pentru activități casnice, introduse prin lege. Cine le primește și cât valorează
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2022   •   21:48

Potrivit legii, activitatea casnică este "activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/ gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic".

Totodată, gospodăria este definită ca „totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice”.

Prestatorul casnic nu va putea fi un membru al familiei beneficiarului și va trebui să aibă cel puțin 16 ani, iar durata zilnică a programului unui prestator casnic nu va putea depăşi 12 ore, respectiv șase ore, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Lista activităților ce vor putea fi prestate, potrivit proiectului, include servicii de curăţenie/ igienizare, spălat/ călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Prestatorul casnic va fi plătite exclusiv în tichete de activități casnice. Valoarea lor este de 15 lei și va putea fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prestatorii de activitate casnică nu vor putea redirecționa o parte din impozitul pe venit aferent tichetelor de activități casnice pentru susținerea unor organizații neguvernamentale sau biserici.

Beneficiarii, persoanele fizice, vor cumpăra tichetele de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la poștă sau de pe o platformă electronică. Prestatorul casnic și beneficiarul se vor pune de acord verbal asupra muncilor și sumelor plătite.

Lucrătorul casnic va putea preschimba un tichet în numerar în maximum 12 luni de când l-a primit, iar banii vor trebui virați în contul bancar indicat de către prestatorul casnic în cel mult cinci zile de la data solicitării preschimbării.

Tichete nu sunt transmisibile și vor putea fi utilizate doar de prestatorul casnic.

Prestatorii de activități casnice vor plăti impozit pe venit și contribuția la pensii pentru tichetele primite. Impozitul (cotă de 10%) va fi aplicat la 50% din valoarea tichetului, la fel și contribuția la pensii (cotă de 25%). Impozitul și contribuția vor fi reținute direct de agenții în momentul preschimbării tichetelor în bani.

Pentru a beneficia de calitatea de asigurat la pensii, prestatorul de activități casnice va trebui să contribuie lunar în sistemul de asigurări sociale de stat cu o sumă aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice.

Dacă prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei.

Legea prevede că angajatorii vor putea acorda tichete pentru activități casnice propriilor salariați, sub formă de primă sau bonus.

Dacă vor cumpăra și folosi, într-un an calendaristic, cel puțin 600 de tichete de activități casnice, beneficiarii acestor activități vor putea primi de la stat, gratuit, încă 75 de tichete, care vor putea fi cerute în următorul an.

 

×
Subiecte în articol: tichete activitate angajator impozit
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close