Antena 3 CNN Actualitate Titi Aur, explicaţii în exclusivitate: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu existau parapete pe mijlocul drumului în cazul accidentului de microbuz de la Braşov

Titi Aur, explicaţii în exclusivitate: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu existau parapete pe mijlocul drumului în cazul accidentului de microbuz de la Braşov

itit tz.jpg
foto: titiaur.ro
17 Iun 2016   •   22:49

Cunoscutul pilot Titi Aur a explicat vineri seară la ''Exces de putere'' cum a influenţat parapetele de pe mijlocul drumului deznodământul accidentului de microbuz din judeţul Braşov.

''În primul rând e vorba de viteză, de o maşină supraîncărcată: supraîncărcată înseamnă mai mulţi pasageri decât ar avea voie, ceea ce înseamnă greutate mare, deci interţie mare. Inerţia este masa x viteza. Sau masa sau viteza mare sau amândouă mari înseamnă maşină greu de oprit, maşină greu de virat. Acea zonă este cu parapet pe mijloc tocmai pentru că este o zonă periculoasă, tocmai pentru că este un viraj oarecum surpriză sau pentru că în acea zonă au fost accidente cu maşini scăpate pe contrasens. Nu ştiu de ce parapeţii nu erau atât de rezistenţi încât să ţină o maşină relativ mică dacă o raportăm la un tir de 40 de tone. Un autobuz ca acesta ar fi trebuit să fie respins de acei parapeţi, dar greşeala rămâne 100% a şoferului care a intrat cu viteză prea mare, nu a reuşit să se încadreze în acel viraj a lovit parapetul şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Niciodată nu putem trage concluzia foarte pertinentă, tehnică sau ştiinţifică. Teoretic ar fi fost mai bine. Practic, nu ştim cum ar fi ricoşat: s-ar fi dus spre dreapta, s-ar fi răsturnat, ar fi intrat în pom sau nu, pentru că toată dinaminca maşinii depinde şi de rezistenţa parapetului, dar şi de manevrele făcute de şofer. Adică. frânatul înseamnă una, viratul, contraviratul, mai mult, mai puţin înseamnă schimbarea dinamicii maşinii foarte mult'', a spus Titi Aur.

O animaţie realizată de Observator arată cum s-a petrecut tragicul eveniment.

Într-o curbă microbuzul a început să se încline şi a lovit parapetul care separă cele două sensuri de mers. Apoi s-a răsturnat, a împins puternic parapetul, ajugând în cele din urmă pe celălalt sens de mers.

×
Subiecte în articol: Titi Aur Exces de putere
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close