Antena 3 CNN Actualitate Tolo.ro: În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică. Medic psihiatru: E o crimă!

Tolo.ro: În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică. Medic psihiatru: E o crimă!

Tolo.ro: În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică. Medic psihiatru: E o crimă!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
22 Iun 2016   •   10:07

România are 19.333 de copii instituționalizați. Dintre ei, 5.485 sunt sub tratament cu pastile psihiatrice. De cele mai multe ori e vorba de narcoleptice, care ”îi liniștesc pe copii”.

Sunt concluziile celei mai recente anchete semnate de Cătălin Tolontan și echipa lui de la Gazeta Sporturilor.

Diagnostic de ADHD la doi ani

Tolontan prezintă în articolul postat pe tolo.ro cazul unor copii de la centrul Dacia din Brașov, unde deși este o casă pentru copii fără nevoi speciale, 12 copii din 28 primesc medicație psihiatrică.

Printre ei figurează și un copil diagnosticat cu ADHD la doi ani. „E o imposibilitate medicală să stabilești un astfel de diagnostic la doi ani”, spune un psihiatru.

Director Dacia: „Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente!”

Unii dintre copii au fost aduși aici fără să știe. ”Li s-a spus că vin în vacanță”, povestește chiar directorul de la Dacia, Ioan Polexa.

”Copiii au venit cu medicamente şi cu schemele de medicaţie. Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fără dosarele sociale! Nu ştiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale şi sociale au ajuns mult mai târziu, prin aprilie-mai, anul acesta”, a declarat directorul centrului Dacia.

Medic psihiatru: E o crimă!

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a denunțat această practică, într-o intervenție telefonică la Antena 3, pe care a descris-o drept ”crimă”.

”Este o practică subumană, dar se întâmplă în România, pentru că statul român a preferat atitudinea asta de lagăr pentru copii, decât centre de reabilitare. În astfel de locuri, autoritățile locale au considerat că e mai bine să facă bani, decât să decât să investească în sănătate”, a spus Gabriel Diaconu.

”E o crimă pentru că pastilele respective se decontează de undeva. Casele Județene de Asigurări de Sănătate decontează aceste tratamente psihiatrice altfel scumpe. Sunt companii farmaceutice care fac un profit frumușel de pe urma lor”, a mai spus medicul Gabriel Diaconu, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Catalin Tolontan gazeta sporturilor
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close