Antena 3 CNN Actualitate Trăim în statul Uniunii Europene cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB

Trăim în statul Uniunii Europene cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB

Trăim în statul Uniunii Europene cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB
Sursa foto: Foto: bucharestcity.olx.ro
de S.T.    |    17 Mai 2012   •   18:36
România este statul Ue cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB. Cheltuielile au ajuns - de la 5,6% din PIB în 2009, faţă de media UE de 9,9% - la doar 3,7% în 2011, finanţarea fiind la două treimi din minimul necesar, potrivit unui studiu realizat de ExpertForum (EFOR), împreună cu Local American Working Group (LAWG).

Studiul arată că, fără resurse suplimentare, sistemul de sănătate românesc nu poate oferi pacienţilor calitate şi acces mai bun la servicii, scrie Mediafax.

În România, 80% din totalul resurselor alocate Sănătăţii sunt publice, iar 20% sunt private. Cele mai multe dintre resursele publice (85%) sunt administrate de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar anul trecut, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde lei.

La nivelul UE, România se regăseşte printre ţările cu cele mai mici cheltuieli în contul asigurărilor private de sănătate, se mai precizează în studiu. Astfel, România cheltuieşte cu asigurările voluntare 0,01% din PIB, faţă de media UE de 0,4% din PIB.

Conform studiului, în ultimii doi ani, creşterea consumului de medicamente compensate şi gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost una moderată.

Din punct de vedere al consumului per capita, România înregistrează cea mai mică valoare de la nivelul întregii Uniuni Europene, cu 40% mai mică decât în Polonia, Lituania sau Estonia, respectiv 156 de euro faţă de 235-255 de euro în 2009.

Autorii studiului sunt de părere că "taxa clawback asupra producătorilor şi importatorilor de medicamente, aşa cum a fost modificată în 2011, este nejustificată şi reprezintă exclusiv un instrument de acoperire a deficitelor fondului de asigurări de sănătate".

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut că trebuie găsite mai multe surse de finanţare, insistând totodată pe componentele "transparenţă şi control" în sistem.

"În condiţiile în care cheltuielile adminsitrative reprezintă numai 1,8 la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar casele de asigurări au peste 3.000 de angajaţi, dar lipsesc mediciii pregătiţi pentru inspecţie, este greu de pus la punct un sistem de control al acestora", a declarat ministrul.

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close