Antena 3 CNN Actualitate Un cutremur cu magnitudinea peste 7 ar lăsa pe drumuri aproape 10.000 de bucureşteni

Un cutremur cu magnitudinea peste 7 ar lăsa pe drumuri aproape 10.000 de bucureşteni

Un cutremur cu magnitudinea peste 7 ar lăsa pe drumuri aproape 10.000 de bucureşteni
Sursa foto: Foto: INTACT Images
12 Mar 2011   •   15:52

Tragedia din Japonia scoate în evidenţă şi slaba pregătire a autorităţilor din ţara noastră în caz de cutremur. Mii de clădiri sunt şubrede, iar multe dintre ele nu ar rezista unui seism similar cu cel din 1977. 


Un cutremur cu magnitudinea peste 7 ar lăsa fără locuinţe aproape 10.000 de bucureşteni. În Capitală sunt 113 imobile încadrate în clasa I de risc seismic. În aceste clădiri sunt mai mult de 3.400 de apartamente, care ar ajunge nişte simple grămezi de moloz în cazul unui seism puternic.

Până acum, doar 21 dintre cele 113 imobile au fost consolidate, iar alte 17 sunt în curs de finalizare. Cele mai ameninţate sunt clădirile vechi, înalte, cu spaţii largi la parter. Autorităţile acuză lipsa fondurilor, dar şi asociaţiile de proprietari, care de multe ori întârzie startul consolidării, pentru a evita disconfortul creat de lucrări.

Alte peste 1.700 de imobile sunt încadrate în celelalte clase de risc seismic şi ar fi avariate considerabil în urma unui eventual cutremur. Un seism are mari şanse să facă ravagii în Dămăroaia, în zona Casa Presei Libere, în Băneasa şi Otopeni. Zone sigure sunt Vitan şi Berceni. În zona 1 Mai, în Tei şi Floreasca lucrurile sunt cumva la mijloc: un cutremur s-ar simţi cu intensitate medie.

Ultimul seism devastator din România, cu o magnitudine de 7,2, a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977 şi s-a soldat cu 1.570 de morţi. Zeci de mii de familii din toată ţara au rămas fără un acoperiş deasupra capului, iar oraşul Zimnicea a fost aproape şters de pe faţa pământului. 

 
 

×
Subiecte în articol: cutremur România Capitală cladiri seism
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close