Antena 3 CNN Actualitate Uniunea Europeană ridică interdicţia la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru ţări | Fermierii români au amenințat că blochează Portul Constanța

Uniunea Europeană ridică interdicţia la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru ţări | Fermierii români au amenințat că blochează Portul Constanța

Uniunea Europeană a decis, astăzi, să nu prelungească interdicția la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru țări din blocul comunitar.

Uniunea Europeană ridică interdicţia la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru ţări | Fermierii români au amenințat că blochează Portul Constanța
Sursa foto: hepta / Sputnik / Dmitry Makeev
de Cătălina Mănoiu    |    15 Sep 2023   •   19:49

Decizia de la Bruxelles a fost anticipată de statele est-europene: Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor dispune unilateral restricții, în timp ce Bulgaria a comunicat că nu va impune un embargo propriu.

România a comunicat că așteaptă un plan de acțiune din partea Ucrainei, menit să prevină distorsionarea pieței cerealelor în țările de tranzit.

Citește și: Bulgaria cedează în fața Ucrainei: nu va prelungi interdicția de import la cereale

"Partea ucraineană trebuie să vină până luni cu un plan de măsuri care să  garanteze că tranzitul cerealelor către state terțe nu va afecta piețele statelor  din Uniunea Europeană.

În decizia sa de a nu prelungi interdicția de import, Comisia Europeană a considerat că motivele care au făcut necesară această măsură în lunile din urmă au dispărut, iar în prezent piețele funcționează normal.

Această hotărâre a Comisiei nu este privită cu ochi buni de fermierii din România și din alte țări care au graniță cu Ucraina. De exemplu, în țara noastră fermierii au amenințat că, dacă nu se prelungește interdicția la importul de grâne și alte produse agricole din Ucraina, ei vor intra în grevă, vor bloca vămile și, de asemenea, vor bloca portul Constanța.

Este un anunț pe care fermierii l-au făcut cu câteva zile în urmă. Ei au trimis, în acest sens, și o scrisoare către președintele Klaus Iohannis și către premierul Marcel Ciolacu.

Scrisoarea lor a ajuns și la instituțiile europene.", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

Comunicatul Comisiei Europene

"Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE și a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, au dispărut denaturările pieței în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, n.r.)

Atitudinea constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere.

Ca urmare, s-a convenit că măsurile existente (de interdicție a importurilor categoriilor de mărfuri ucrainene în cele cinci state, n.r.) vor expira astăzi.

Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului la patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin", se spune în comunicatul Executivului de la Bruxelles.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close