UPDATE. CSM a dat aviz POZITIV pentru Daniel Horodniceanu. Avizul este consultativ

de M.Z.    |    04 Mai 2015   •   12:12
CSM a avizat pozitiv candidatura lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT, deşi audierea acestuia nu a fost lipsită de scandal. Horodniceanu a fost acuzat că şi-a întocmit proiectul de management folosind pasaje mai vechi din lucrări care nu mai au nicio legătură cu realitatea. În plus, Horodniceanu nu a ştiut să răspundă la întrebările puse de membrii CSM, iar atunci când a făcut-o, a răspuns în termeni generali. 
 


UPDATE 12.31Ministrul Cazanciuc îşi asumă în totalitate propunerea ca Daniel Horodniceanu să fie şef al DIICOT

UPDATE 12:10 - Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv candidatura lui Daniel Horodniceanu pentru postul de şef al DIICOT. Avizul este, însă, consultativ.
 
Reporterul Antena 3, Berta Popescu, a explicat care sunt paşii următori.
 
"Nu au votat toţi membrii secţiei. Este un aviz consultativ, va fi trimis la Ministerul Justiţiei. Ulterior, propunerea va fi făcută şi în faţa preşedintelui Iohannis. Au fost şi câteva contre în timpul interviului, Oana Schmidt Hăineală i-a pus câteva întrebări la care Horodniceanu nu a ştiut să răspundă."
 
La ieşirea din CSM, Horodniceanu a recunoscut că este o funcţie foarte grea 
 
"Nu a fost un interviu informal, a fost dificil, pe măsura funcţiei. Este o funcţie foarte grea."
 
Întrebat dacă s-a întâlnit vreodată cu primarul din Iaşi, Horodniceanu a infirmat.
 
"Cred că acum trei ani m-am întâlnit cu domnul Nichita, pe stadion, alergam la un eveniment. Nu am avut nicio întâlnire cu primarul Nichita niciodată."
 
Întrebat care consideră că sunt vulnerabilităţile sale ca posibil şef al DIICOT, Horodniceanu a glumit şi a spus că nu face destul sport. 

---

Radu Tudor: După 10 ani de regim Băsescu, încă există o relaţie nefirească între magistraţi şi politicieni
 
După un deceniu de regim Băsescu, încă există o relaţie nefirească între magistraţi, procurori sau judecători şi politicieni, a comentat Radu Tudor, luni, după ce Daniel Hordoniceanu a primit aviz favorabil din partea CSM pentru şefia DIICOT.
 
"Toate întrebările de la CSM şi ale colegilor jurnalişti descriu o atmosferă de suspiciune generalizată. După 10 ani de regim Băsescu vedem o relaţie nefirească între magistraţi, procurori sau judecători şi politicieni, vedem o ineficienţă a instituţiilor de forţă, un control politic insuportabil aşa cum s-a derulat sub comanda lui Traian Băsescu.
 
Încă trăim sub această impresiune de suspicine generalizată, de ineficienţă şi legături cu o comandă politică în actul de justiţiei, chiar şi după şase luni de la plecarea lui Băsescu", a spus Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
 
În ceea ce priveşte faptul că primarul-spion la Iaşiului ar fi colaborat cu clanul Cordunenilor pentru urmărirea amantei, aşa cum s-a scris în presă, jurnalistul nu dă multă crezare acestor informaţii.
 
"Dacă ar fi fost vorba de clanul Cordunenilor, Gheorghe Nichita nu ar mai fi primit eliberarea şi controlul judiciar din partea Înaltei Curţi, pentru că este un element agravant", a adăugat Radu Tudor.


UPDATE 10:
10 - Daniel Horodniceanu a ajuns la CSM, în urmă cu puţin timp, pentru a susţine interviul pentru şefia DIICOT. Actualul şef al DIICOT Iaşi a intrat însî prin spatele clădirii, pentru a nu da declaraţii.---

Ştirea iniţială

Şeful DIICOT Iaşi, Daniel Constantin Horodniceanu, propus pentru postul de procuror-şef al DIICOT, susţine astăzi un interviu în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Horodniceanu a fost propus de Ministerul Justiţiei la conducerea instituţiei rămasă fără şef după arestarea Alinei Bica.

Conform regulamentului, primele 30 de minute sunt alocate pentru susţinerea proiectului de management, iar apoi trebuie să raspundă întrebărilor în următoarele 75 de minute. 
 
În proiectul său de management depus la CSM, Daniel Horodniceanu propune "readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale".  

Daniel Horodniceanu este de 16 ani în funcţia de procuror, iar în ultimii şase ani a condus DIICOT Iaşi. Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT Iaşi în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015, adică exact în timpul în care Gheorghe Nichita se folosea de Clanul Cordunenilor. 

 

x close