CSM a avizat pozitiv candidatura lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT, deşi audierea acestuia nu a fost lipsită de scandal. Horodniceanu a fost acuzat că şi-a întocmit proiectul de management folosind pasaje mai vechi din lucrări care nu mai au nicio legătură cu realitatea. În plus, Horodniceanu nu a ştiut să răspundă la întrebările puse de membrii CSM, iar atunci când a făcut-o, a răspuns în termeni generali.
UPDATE 12.31 - Ministrul Cazanciuc îşi asumă în totalitate propunerea ca Daniel Horodniceanu să fie şef al DIICOT
UPDATE 12:10 - Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv candidatura lui Daniel Horodniceanu pentru postul de şef al DIICOT. Avizul este, însă, consultativ.
Reporterul Antena 3, Berta Popescu, a explicat care sunt paşii următori.
"Nu au votat toţi membrii secţiei. Este un aviz consultativ, va fi trimis la Ministerul Justiţiei. Ulterior, propunerea va fi făcută şi în faţa preşedintelui Iohannis. Au fost şi câteva contre în timpul interviului, Oana Schmidt Hăineală i-a pus câteva întrebări la care Horodniceanu nu a ştiut să răspundă."
La ieşirea din CSM, Horodniceanu a recunoscut că este o funcţie foarte grea
"Nu a fost un interviu informal, a fost dificil, pe măsura funcţiei. Este o funcţie foarte grea."
Întrebat dacă s-a întâlnit vreodată cu primarul din Iaşi, Horodniceanu a infirmat.
"Cred că acum trei ani m-am întâlnit cu domnul Nichita, pe stadion, alergam la un eveniment. Nu am avut nicio întâlnire cu primarul Nichita niciodată."
Întrebat care consideră că sunt vulnerabilităţile sale ca posibil şef al DIICOT, Horodniceanu a glumit şi a spus că nu face destul sport.
---
---
Radu Tudor: După 10 ani de regim Băsescu, încă există o relaţie nefirească între magistraţi şi politicieni
După un deceniu de regim Băsescu, încă există o relaţie nefirească între magistraţi, procurori sau judecători şi politicieni, a comentat Radu Tudor, luni, după ce Daniel Hordoniceanu a primit aviz favorabil din partea CSM pentru şefia DIICOT.
"Toate întrebările de la CSM şi ale colegilor jurnalişti descriu o atmosferă de suspiciune generalizată. După 10 ani de regim Băsescu vedem o relaţie nefirească între magistraţi, procurori sau judecători şi politicieni, vedem o ineficienţă a instituţiilor de forţă, un control politic insuportabil aşa cum s-a derulat sub comanda lui Traian Băsescu.
Încă trăim sub această impresiune de suspicine generalizată, de ineficienţă şi legături cu o comandă politică în actul de justiţiei, chiar şi după şase luni de la plecarea lui Băsescu", a spus Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
În ceea ce priveşte faptul că primarul-spion la Iaşiului ar fi colaborat cu clanul Cordunenilor pentru urmărirea amantei, aşa cum s-a scris în presă, jurnalistul nu dă multă crezare acestor informaţii.
"Dacă ar fi fost vorba de clanul Cordunenilor, Gheorghe Nichita nu ar mai fi primit eliberarea şi controlul judiciar din partea Înaltei Curţi, pentru că este un element agravant", a adăugat Radu Tudor.