Antena 3 CNN Actualitate Cât ar fi plătit prinţul din Liechtenstein pentru a-l ucide pe ursul Arthur

Cât ar fi plătit prinţul din Liechtenstein pentru a-l ucide pe ursul Arthur

Tariful pe care un vânător îl plăteşte pentru a ucide un urs în România, dacă sunt obţinute toate aprobările necesare, variază între câteva mii şi câteva zeci de mii de euro.

Cât ar fi plătit prinţul din Liechtenstein pentru a-l ucide pe ursul Arthur
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    05 Mai 2021   •   17:27

Pe baza datelor de pe site-urile unor asociații de vânători, reiese că tariful de împușcare a unui urs în România pornește de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro.

Asociațiile de vânători percep aceste tarife pentru vânătoarea organizată desfășurată pe fondurile cinegetice pe care le administrează.

Ursul, lupul şi râsul sunt specii de vânat strict protejate în România din 2016, dar anual sunt acordate două derogări de la lege, ce se stabilesc cu aprobarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, de regulă, în perioada 15 septembrie - 31 decembrie, respectiv 15 martie - 14 mai.

Derogările se acordă pentru ca animalele să fie relocate sau eliminate, în cazul în care există un motiv obiectiv pentru acest lucru.

Trofeele de vânătoare sunt supuse evaluării de către o comisie de specialitate a fondului cinegetic.

Tariful la urs, stabilit în funcție de punctajul trofeului

Această comisie are rolul de a acorda un punctaj în funcție de caracteristicile fizice ale trofeului. În industria vânătorii de trofee, numărul maximum de puncte pentru un urs este de 600.

Spre exemplu, tariful de împușcare pentru un urs care are până în 350 de puncte este de 3.000 de euro.

Dacă are între 351 şi 400 de puncte, tariful urcă la 4.500 de euro iar dacă ursul-trofeu întrunește peste 400 de puncte, se percepe suma de 50 de euro pentru fiecare punct în plus, conform informațiilor furnizate de Asociaţia „AVPS L.R Hunters” pentru Vânători Externi, din județul Iaşi.

Astfel, un urs care are maximum de puncte, ar valora 14.500 de euro, dar la această sumă se mai adaugă şi alte tarife, precum tariful pentru organizarea vânătorii, tariful pentru fiecare foc greșit ori tariful pentru transport.

Într-un document de pe site-ul Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care administrează jumătate din pădurile României şi 10% din fondurile de vânătoare, se arată că tariful de împușcare pentru vânătoarea individuală a unui urs pornește de la 5.000 de euro pentru o blană evaluată la până 350 de puncte, iar dacă are peste 400 de puncte pornește de la 7.000 de euro şi se mai adaugă 70 de euro pentru fiecare punct în plus.

Ursul Arthur, ucis în Covasna de prinţul din Liechtenstein, avea aproape punctajul maxim

Asta înseamnă că, la o evaluare maximă de 600 de puncte a blănii, se poate ajunge la 21.000 de euro. Preţuri similare sunt percepute şi de Romanian Hunting Club, conform datelor de pe site-ul organizației, scrie Ziarul Financiar, conform Mediafax.

Cel mai mare urs din România a fost ucis în județul Covasna, la vârsta de 17 ani. Măsurătorile au indicat că avea 593 de puncte, un punctaj record până acum pe plan local, potrivit lui Gabriel Paun, președintele Asociației Agent Green, un ONG din România dedicat conservării biodiversității şi managementului responsabil al resurselor naturale.

Acesta a fost împuşcat de către Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a ucide, de fapt, o ursoaică cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

În acest sens, vânătorul străin a primit o derogare de la Ministerul Mediului. Însă el a ucis un mascul, recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic, care trăia într-o arie protejată.

„Asociaţia (din Covasna – n. red.) a solicitat derogare pentru trei exemplare. Au primit doar pentru un exemplar, pentru restul neexistând documentaţia completă. Derogarea a fost acordata în interesul sănătăii şi siguranţei publice şi prevenirii pagubelor. (...)

Controlul asupra modului în care a fost realizată recoltarea exemplarului de urs este realizat, în prezent, de către Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu. Mai multe amănunte vor fi furnizate după realizarea acestui control”, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului.

UPDATE. "În legătură cu controversa privind vânătoarea unui urs, au existat mai multe relatări de presă în care au fost redate informații incorecte care au culminat cu menționarea eronată a unor membri ai Casei de Liechtenstein, care nu au nicio legătură cu acest eveniment. Identificările eronate ale personajelor au cauzat, de asemenea, daune (reputaţionale) pentru prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Aceștia precizează că nu au fost prezenți în România în martie 2021 și nu au participat niciodată la vânătoarea unui urs în România sau în altă țară. Că atare, pornind de la eroarea dumneavoastră de documentare, vă atragem atenția că prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, nu au nicio legătură cu evenimentul menționat anterior, despre care ați relatat în diferite materiale de presă", se arată într-o informare a Casei de Liechtenstein.

×
Subiecte în articol: urs Arthur print tarif Liechtenstein
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close