Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea anti-TBC, OPRITĂ temporar în România. Reacţiile adverse la vaccinul importat din Danemarca, GRAVE

Vaccinarea anti-TBC, OPRITĂ temporar în România. Reacţiile adverse la vaccinul importat din Danemarca, GRAVE

Vaccinarea anti-TBC, OPRITĂ temporar în România. Reacţiile adverse la vaccinul importat din Danemarca, GRAVE
22 Noi 2012   •   15:20
UPDATE 16.20 - Ministerul Sănătăţii a luat, joi, decizia de a stopa vaccinarea anti-TBC în România după ce zeci de bebeluşi au avut reacţii adverse la acest tratament importat din Danemarca în ultima jumătate de an.

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat, joi, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

Raed Arafat a mai declarat că decizia fost luată nu pentru că vaccinul importat din Danemarca nu este bun, ci deoarece s-a creat o suspiciune în legătură cu acesta.


Ministerul Sănătăţii va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura sistării este luată pe o perioadă limitată, subliniază MS.
   
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
************

Comisia Ministerului Sănătăţii s-a întrunit joi pentru a analiza situaţia imunizărilor cu vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca, după ce zeci de bebeluşi au avut reacţii adverse la acest tratament în ultima jumătate de an.

Membrii comisiei vor analiza situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, vor fi discutate toate reacţiile adverse care au fost semnalate de către medici.

Comisia va întocmi un raport care va fi prezentat ministrului Sănătăţii. După ce vor fi coroborate toate datele, Ministerul Sănătăţii va lua o decizie privind imunizarea cu vaccinul BCG adus din Danemarca.

Între timp, mai mulţi părinţi îngrijoraţi au făcut şi semnat o petiţie online prin care cer oprirea şi verificarea vaccinului BCG din Danemarca. Această petiţie poate fi semnată aici.

Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, care se administrează nou-născuţilor în maternitate, se numără mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţiile. Din cele 115 cazuri de reacţii adverse severe înregistrate în România, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% antibiotic.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, în 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit OMS, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie, iar România are în perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie.

Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit. Produsul din Danemarca a fost achiziţionat după ce producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino", nu a mai primit autorizaţie de producţie. Ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010.


Un alt vaccin pentru copii pentru care a fost iniţiată o petiţie online cu scopul ca acesta să fie inclus în calendarul naţional este cel pneumococic. Andreea Marin a vorbit la Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea despre necesitatea acestui vaccin. Mai multe detalii despre petiţia "Spune DA introducerii vaccinului pneumococic" aici.



×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close