Antena 3 CNN Actualitate Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată

Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată

Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată
Sursa foto: Haga
03 Feb 2009   •   13:43

Curtea Internaţională de Justiţie s-a pronunţat marţi în procesul dintre România şi Ucraina, privind platoul continental de la Marea Neagră. Judecătorii au dat dreptate României, şi nu consideră că insula Şerpilor este relevantă pentru delimitarea platoului continental. Nici lungimea coastelor nu a fost luată în considerare, un alt argument folosit de partea română în pledoariile de la Haga.
În urma prezentării verdictului, datele impuse de Curte vor fi introduse în calculator, pentru a fi generată linia de demarcaţie. Potrivit lui Bogdan Aurescu, hotărârea recunoaşte jursidicţia suverană a României pe o suprafaţă de platou continental de 9700 kilometri pătraţi, adică 79,34% din zona disputată, de aproximativ 12.000 de kilometri pătraţi.
Preşedintele Traian Băsescu, aflat în ungaria a salutat decizia Curţii pe care a calificat-o drept "o mare victorie pentru România" şi s-a arătat mândru de reuşita dreptului internaţional românesc.
Agentul României la Haga, Bogdan Aurescu s-a declarat optimist înaintea pronunţării verdictului. "Echipa României aşteaptă cu calm verdictul Curţii. Oricare ar fi decizia Curţii, nu există niciun fel de îndoială că linia trasată va fi corectă şi echitabilă."

La Haga, judecătorul Higgins a prezentat premizele de la care a plecat decizia judecătorilor. A fost o expunere foarte tehnică, în care au fost prezentate latitudinile şi longitudinile luate în considerare de judecători. Aşteptarea generală era ca membrii Curţii să dea o rezoluţie intermediară, trasând linia undeva între liniile propuse de România şi Ucraina.
Vezi comunicatul Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la decizie(pdf)
Vezi comunicatul Ministerului Afacerilor Externe(pdf)

Linia trasată de cele două ţări

Linia trasată de Curte
Vezi decizia completă a Curţii de Justiţie de la Haga (pdf)
Insula Şerpilor a fost principalul punct al diferendului, iar miza a constat în special în zăcămintele de petrol şi gaze descoperite în apropierea ei. Acestea ar ga­ranta României independenţa energetică timp de mai mulţi ani. Principalul punct al pledoariei României a con­stat in demonstrarea faptului ca Insula Şerpilor nu este locuibilă.
Practic, scopul procesului de la Haga a fost trasarea unei linii care să stabilească suprafaţa de platou continental ce revine fiecăreia din cele două ţări.
Decizia de marţi este definitivă şi trebuie pusă în aplicare imediat de către ambele ţări.
Procesul de la Haga dintre România şi Ucraina stârneşte reacţii aprinse şi în Rusia. Dacă până acum Occidentul a ţinut partea Kievului, în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, în actuala dispută cu Bucureştiul, Vestul sprijină România. Deloc surprinzător, dacă se ia în calcul faptul că pentru Bruxelles, România reprezintă Occidentul, susţin experţi ruşi citaţi de Pravda.
Analiştii de la Kiev susţin că Ucraina are mari şanse să piardă procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Haga România Ucraina
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close