Antena 3 CNN Actualitate Vremea a făcut prăpăd în România! Iar frigul și ninsorile se extind în aproape toată țara

Vremea a făcut prăpăd în România! Iar frigul și ninsorile se extind în aproape toată țara

Vremea extremă a făcut ravagii în aproape toată țara, iar valul de ger care a lovit România a adus şi cele mai scăzute temperaturi din acest sezon.

de Laura Dinu    |    09 Ian 2024   •   08:35

În Vrancea, o ambulanță care trebuia să ajungă în satul Suraia a fost nevoită să se întoarcă din drum. Iar in Iași, un tânăr a scăpat ca prin minune fără răni după ce a derapat cu mașina, s-a răsturnat într-o curbă și a intrat într-un copac. 

Echipajele ISU, Smurd și Ambulanța acționează deja în mai multe zone afectate de viscol. Autoritățile din Iași și Vrancea au decis ca școlile să rămână închise astăzi. 

În doar câteva ore a nins puternic în jumătatea estică a țării, iar viscolul a făcut ravagii în mai multe județe. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a veni în ajutorul celor rămași blocați în nămeți.  

În Neamț mai multe drumuri au fost închise din cauza condițiilor meteo periculoase. 

Iar vremea extremă a creat probleme în special în trafic. Din cauza poleiului, în Galați, o cisternă a derapat și a ieșit de pe carosabil. 

Pe drumul județean 157 din județul Bacău un TIR a rămas blocat în zăpadă. Șoferul, un cetățean de naționalitate turcă, a fost transportat la spital. 

În Buzău, a fost activat planul roșu de intervenție după ce un microbuz în care se aflau 9 pasageri, dintre care 7 erau copii, a derapat și s-a răsturnat în afara părții carosabile. Accidentul a avut loc pe drumul național 11A, în apropierea localității Adjudul Vechi. 2 victime au ajuns la spital. 

Pe drumul european care leagă Botoșani și Suceava, un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident grav din cauza unei porțiuni de drum acoperită de zăpadă. 

Iar în județul Vrancea, o ambulanță a rămas blocată pe drum. Din cauza viscolului puternic, mai multe tronsoane de drum au fost închise. 

De altfel, mai mult mașini au ajuns în șanț din cauza condițiilor meteo. 

Din cauza vremii extreme, în Iași, cursurile vor fi suspendate astăzi în toate unitățile de învățământ. Decizia a fost luată de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență întruniți într-o ședință extraordinară. 

Cât va mai dura iarna

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anunțat, luni seară, la Antena 3 CNN, câte zile va dura acest episod de iarnă geroasă și care vor fi temperaturile minime.

"Minimele vor coborî în această noapte la valori preponderent negative, așa cum au fost, de altfel, și maximele acestei zile. La această oră cel mai frig este în toată regiunea Moldovei și în zona montană aferentă", a spus directorul ANM la Antena 3 CNN.

Potrivit acesteia, vor continua ninsorile în partea de est și în zona montană.

"La munte avem grosimi considerabile, de 50-80cm, iar în Capitală, la București Băneasa, la ora 20:00 înregistram deja 2 centimetri și așa cum arată animația termică, urmează și o perioadă cu ger, pentru că mai ales în noaptea de marți spre miercuri, miercuri spre joi, vom înregistra vârful acestui episod în care temperaturile vor fi unele foarte coborâte spre -15... -18 posibil în condițiile unui cer senin, pentru că de miercuri vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar cu siguranță în aceste condiții, gerul se va amplifica, mai ales în regiunile centrale, nordice și estice ale țării". 

"Chiar dacă joi vom înregistra o ușoară creștere, sfârșitul de săptămână, vineri spre sâmbătă, din nou temperaturile vor fi unele foarte coborâte(...). Însă estimările până la sfârșitul lunii ianuarie indică o probabilitate să ne apropiem de ceea ce ar fi normal pentru luna ianuarie în țara noastră, aceasta însemnând temperaturi specifice datei din calendar, maxime posibil cele mai coborâte în zonele centrale, nordice. Și sigur că da, spre cel mult 4- 5° în partea de sud a țării", a mai spus Elena Mateescu. 

Până la finalul lunii ianuarie vor fi temperaturi de iarnă

"Mâine vom actualiza și avertizarea meteorologică de cod galben valabilă pentru jumătatea estică a țării, având în vedere vârful perioadei de ger din această săptămână pentru următoarele două nopți și dimineți, respectiv noaptea de marți spre miercuri, miercuri spre joi, și cu siguranță, așa cum spuneam, și spre sfârșitul săptămânii", a mai explicat directorul ANM.

În zilele următoare și mai ales în nopțile următoare e posibil să avem temperaturi de -15 ...-18, dar temperaturile resimțite vor fi mult mai mari.

×
Subiecte în articol: vremea
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close