Antena 3 CNN Actualitate Zăpadă de 165 de centimetri în Făgăraş. Încălzirea vremii creşte riscul producerii avalaşelor

Zăpadă de 165 de centimetri în Făgăraş. Încălzirea vremii creşte riscul producerii avalaşelor

Zăpadă de 165 de centimetri în Făgăraş. Încălzirea vremii creşte riscul producerii avalaşelor
Sursa foto: zapada
20 Ian 2009   •   13:05

Mai mult de un metru şi jumătate . Atât măsoară statul de zăpadă în zona de creastă a masivului Făgăraş. În anumite zone, riscul de producere a avalanşelor se menţine ridicat, anunţă Agerpres.
În zona Bâlea Lac, la cota 2000, stratul de zăpadă măsoară 165 de centimetri. În urma încălzirii vremii, nivelul de risc de avalanşă a scăzut la gradul 2, risc moderat, a anunţat, marţi, şeful Serviciului Public Salvamont (SPS) Argeş, Ion Sănduloiu.
"Cu toate acestea, în anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat", a menţionat Sănduloiu.
Salvamontiştii avertizează că traseul principal de creastă şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt în continuare închise. Rămân deschise doar traseele până la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer-Păpuşa.
Turiştii care intenţionează să pătrundă pe traseele încă deschise trebuie să au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă: lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi şi corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Persoanele care aleg să-şi petreacă sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfătuiţi să nu încerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani sau la numărul Salvamont.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zapada avalanse
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close