Antena 3 CNN Actualitate România se pregăteşte să interzică zborurile către şi dinspre Marea Britanie, din cauza noii mutaţii a coronavirusului

România se pregăteşte să interzică zborurile către şi dinspre Marea Britanie, din cauza noii mutaţii a coronavirusului

Secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat, a confirmat că România pregăteşte interzicerea zborurilor din Regatul Unit începând de duminică sau de luni, în urma deciziilor similare luate de alte state din Uniunea Europeană.

România se pregăteşte să interzică zborurile către şi dinspre Marea Britanie, din cauza noii mutaţii a coronavirusului
Sursa foto: Pixabay
de Adrian Iclozan    |    20 Dec 2020   •   18:20

UPDATE: Decizia de suspendare a zborurilor a fost adoptată şi intră în vigoare luni, 21 decembrie, la ora 19. Persoanele care vin din Marea Britanie - fie pe cale aerului, până la suspendarea zborurilor, fie prin alte mijloace, intră în carantină pe o perioadă de 14 zile.

"Am avut o discuție și domnul prim-ministru la telefon și Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) urmează să ne dea un punct de vedere astăzi (duminică), o analiză în acest sens. Normal că urmărim situația și normal că dacă se impun măsuri, vor fi luate măsuri.

Problema nu este creşterea gravităţii cazurilor, ci creşterea numărul infectaților.

Analiza INSP se va discuta cu Ministerul Sănătății și restul colegilor", a precizat Arafat într-o intervenţie la un post de televiziune.

Ţările europene suspendă, una câte una, zborurile către şi dinspre Marea Britanie. Unele suspendă şi cursele feroviare

Italia, Belgia și Olanda au decis să suspene zborurile către şi dinspre Regatul Unit, iar Germania și Franța se pregătesc să facă același lucru, din cauza îngrijorărilor legate de noua tulpină de COVID-19 care se manifestă agresiv în sud-estul Angliei.

"Marea Britanie a dat alarma cu privire la o nouă formă de COVID care ar fi rezultatul unei mutații a virusului. Guvernul are datoria de a-și proteja cetățenii. Din acest motiv, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna dispoziția de suspendare a zborurilor cu Marea Britani", a anunțat ministrul de externe italian, Luigi di Maio.

Duminică, zborurile între Marea Britanie și Italia nu erau încă restricționate. Mai multe curse urmau să ajungă duminică în Lombardia, alte 8 în Lazio și 4 în Veneto.

Noua tulpină de COVID, cu 70% mai contagioasă

Autoritățile olandeze au decis deja suspendarea zborurilor pe ruta Anglia iar măsura este în vigoare de duminică până cel puțin 1 ianuarie. Autoritățile au confirmat că au izolat pe teritoriul Olandei cel puțin un caz din noua tulpină de coronavirus care a determinat impunerea de restricţii severe pe o anumită porţiune a teritoriului Marii Britanii.

Belgia, la rândul ei, a decis, în plus, să blocheze transferurile feroviare care sosesc din Marea Britanie prin Franța.

Germania se pregătea, duminică, să suspende zborurile din Regatul Unit și Africa de Sud. Franța are în vedere, de asemenea, blocarea trenurilor și a avioanelor dinspre şi către Marea Britanie.

Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat pentru BBC că "noua tulpină a fost identificată deja și în Danemarca și Australia".

Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația și OMS va ține la curent statele membre și publicul "pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații".

Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde mutaţia ar putea avea legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19.

Oficialii britanici din sănătate au spus că nu există dovezi că noua variantă ar provoca mai multe decese sau ar reacționa diferit la vaccinuri, însă se dovedește a fi cu până la 70% mai transmisibilă.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie România
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close