Zeci de spaţii verzi aflate între blocuri, retrocedate în baza legii 10 în ultimii 15 ani, ar putea cădea pradă betonului. Parlamentarii au aprobat modificări ale legii spaţiilor verzi care schimbă felul în care astfel de terenuri pot fi administrate.
Astfel, autorităţile nu vor mai putea salva terenurile dintre blocuri trecându-le în categoria spaţiilor verzi fără să-i despăgubească pe proprietari. Singurele care vor scăpa vor fi terenurile pentru care primăriile vor putea face dovada faptului că le-au amenajat şi întreţinut înainte ca acestea să-şi schimbe proprietarul.
Zeci de spaţii verzi retrocedate în ultimii 15 ani în baza Legii 10 sunt în pericol să dispară, din cauza modificărilor aprobate de Parlament şi de către preşedintele Traian Băsescu.
„Aceste modificări ale legii reprezintă, pe deoparte, o binevenită corectură în ceea ce priveşte drepturile de proprietate ale unor cetăţeni care au avut terenurile proprietate privată, proprietate garantată de Constituţia României”, explică Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Primăriei sectorului 3.
Potrivit modificărilor publicate deja în Monitorul Oficial, niciun teren aflat în proprietate privată nu mai poate fi trecut în categoria spaţiilor verzi fără ca proprietarul să fie despăgubit.
„Reglează foarte normal faptul că dacă statul este interesat în menţinerea unui teren ca spaţiu verde, extinderea spaţiilor verzi poate apela la proceduri de expropriere pentru interes public cu justă despăgubire”, continuă Dumitraşcu.
Legea protejează, însă, spaţiile verzi puse în posesie în parcuri, locuri pentru care există presiuni mari din partea celor care vor să construiască acolo.
Doar între 2007 şi 2012, primăria condusă de Neculai Onţanu a emis 21 de autorizaţii de construire, majoritatea pe spaţii verzi. În acelaşi cartier, Primăria Capitalei a făcut 19 retrocedări în baza legii 10.