Antena 3 CNN Actualitate Zi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi. Ce nereguli au descoperit inspectorii la DNA

Zi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi. Ce nereguli au descoperit inspectorii la DNA

2 minute de citit Publicat la 10:07 25 Aug 2017 Modificat la 10:07 25 Aug 2017
o_1boc3f5li14811nnekip114bett8.jpg
Foto: Agerpres

E o zi decisivă pentru Laura Codruţa Kovesi. Vineri ar urma să fie publicată lista cu nereguli descoperite de Inspecţia Judiciară la DNA, în urma verificărilor cerute de ministrul Tudorel Toader.

Instituţia condusă de Kovesi a fost zguduită de diverse scandaluri. Mai mulţi procurori s-au plâns de abuzuri din partea şefei DNA şi au cerut să plece din DNA.

Într-o singură săptămână, Kovesi a rămas fără cinci procurori. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie.

Toader a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, instituții care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

Planul controlului de la DNA și Parchetul General

Pe 17 iulie, Inspecţia Judiciară a început controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea DNA, verificare ce urma a fi efectuată în perioada 17 iulie - 11 august. Ulterior, IJ a decis să prelungească verificarea până pe 25 august, având în vedere că volumul de activitate real îl depăşea pe cel previzionat de inspectori. 

În planul de control se preciza că urmează să fie efectuate controale privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea parchetelor, ce decurg din legi şi regulamente, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de procurori şi personalul auxiliar de specialitate de la parchetul de pe lângă o curte de apel şi parchetele arondate, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală. 

De asemenea, urmau a fi efectuate controale tematice privind verificarea măsurilor luate de către procurori şi conducerile parchetelor în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani, precum şi verificarea măsurilor luate de procurori pentru soluţionarea dosarelor mai vechi de 2 ani, inclusiv recuperarea prejudiciilor şi aplicarea confiscării extinse, care au ca obiect următoarele infracţiuni: evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, corupţie, infracţiuni silvice şi contra mediului, conflict de interese. 

În plus, IJ anunţa verificări şi în legătură cu practica parchetelor privind renunţarea la urmărirea penală şi modul de soluţionare a dosarelor mai vechi de 2 ani având ca obiect infracţiuni contra persoanei ca urmare a culpei medicale. 

×
x close