Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide și tipurile de tratament

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide și tipurile de tratament

Aproximativ 1.6 miliarde de persoane din întreaga lume prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune tiroidiană, iar sute de milioane trăiesc deja cu una.

de Georgiana Mihăilă    |   

În funcție de gravitate, specialiștii recomandă fie tratamentul medicamentos, fie intervenția chirurgicală. Cea din urmă soluție trebuie sa fie efectuată doar de către chirurgi cu experiență în chirurgia tiroidei, iar astfel riscul complicațiilor este scăzut.

"Glanda tiroidă este o glandă care are o funcție extrem de importantă, ea guvernează întregul metabolism al corpului", a spus Dr. Roxana Boanta, medic specialist chirurgie tiroidă.

Situată la baza gâtului, glanda tiroidă influențează matabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor și a calciului prin hormonii pe care îi produce. Tiroida influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ. Afectiunile tiroidiene sunt determinate de diferite dereglari la nivelul productiei de hormoni – daca nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava si pot cauza alte probleme severe de sanatate.

"Afecțiunile tiroidei sunt de mai multe feluri. Sunt bine cunoscute între pacienți mai ales hipotiroidile, adică o funcție proastă a glandei tiroide, aceasta este tratată de obicei de medicul endocrionolog. Apoi, hiper funcția tirodiană, adică producția în exces, poate să necesite tratament chirurgical atunci când tratamentul medicamentos nu este suficient sau efectele sale secundare sunt prea puternice. Nu în ultimul rând și cel mai important, cancerul de tiroidă este patologia care necesită tratament chirurgical", a spus Dr. Roxana Boanta, medic specialist chirurgie tiroidă

Există mai multe tipuri de tratament chirurgical al tiroidei.

"Poate să fie vorba despre o hemitiroidectomie, adică să scoatem unul dintre cei doi ... tiroidieni sau hemitiroidectomie totală, să scoatem glanda tiroidă în totalitate. Tiroidectomia totală poate fi însoțită și de o excizie ganglională, adică să fie nevoie să scoatem, dacă există, ganglionii din regiunea cervicală, care pot să conțină în anumite situații și celule canceroase tiroidiene migrate", mai spune medicul.

Înainte de intervenția chirurgicală, pacientul va trebui să își facă o serie de analize de laborator, o ecografie tiroidiană, un CT pentru zona cervicală și laringoscopie pentru evaluarea corzilor vocale. Abia apoi, poate ajunge pe masa de operație.

"Presupune o anestezie generală, pacientul nu trebuie să știe nimic, să doarmă, să nu simtă nimic. E necesar atât pentru confortul pacientului, cât și pentru confortul chirurgului. Vor avea o incizie la baza gâtului cât se poate de mică, pentru a se vindeca foarte rapid, nedureros și estetic", a explicat medicul.

Tiroidectomia este o intervenție delicată, deoarece chirurgul trebuie să identifice diferite structuri, precum artere, vene și nervi pentru a putea extirpa tiroida.

"Despre riscurile intervenției de tiroidă toată lumea citește pe internet, de multe ori acest lucru poate fi o eroare, pentru că internetul mai ascunde și capcane. Riscurile, în general, sunt foarte mici, mai ales dacă intervenția are loc într-un centru unde chirurgul este cu experiență. Riscurile ar presupune lezarea de nerv recurent, voce răgușită ar fi manifestarea principală, lezarea de glane paratiroide care se manifestă cu amorțeli la nivelul extremităților și se tratează cu calciu, rar este permanentă. Și o altă complicație, puțin mai frecventă, ar fi hematomul postoperator, oriunde și oricând are loc o intervenție chirugicală riscul hematomului există", a spus Dr. Roxana Boanta.

Recuperarea postoperatorie este rapidă și în cel mult 48 de ore pacientul poate fi externat. Iar după două săptămâni, acesta se va reface complet. Iar după ce mult un an, chiar și cicatricea va deveni aproape insesizabilă.

"Pacientul se întoarce la mine la 14 zile de la operație pentru scoaterea firului și, în principiu, îmi place să îmi mai văd pacienții la o lună, atunci avem și rezultatul de anatomie patologică pe care trebuie să îl explic pacienților", a mai spus Dr. Roxana Boanta, medic specialist chirurgie tiroidă

Subiecte în articol: Numai de bine tiroida
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor