Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Unul dintre cele mai agresive cancere face mai multe victime ca oricând în Europa | Simptomele care fac diferența

Unul dintre cele mai agresive cancere face mai multe victime ca oricând în Europa | Simptomele care fac diferența

80% dintre pacienții cu cancer de pancreas sunt diagnosticați în ultimul stadiu al bolii – cel metastatic. Acest lucru înseamnă că rata de supraviețuire la 5 ani scade dramatic.

de Andreea Cigolea    |   

Alarmant este și faptul că acest tip de neoplasm face mai multe victime ca oricând în Europa.

La nivel mondial, cancerul pancreatic reprezintă cea de-a patra cauză de mortalitate prin cancer și, din păcate, incidența acestui tip de neoplasm este într-o continuă creștere. O abordare nouă a bolii dă speranțe atât pacienților, cât și medicilor.

 

Medicina modernă oferă pacienților cu cancer de pancreas o rată de supraviețuire mai mare!

Studiile de specialitate au dovedit că tratamentul chimioterapic neoadjuvant si chirurgia de calitate fac diferența atunci când vine vorba de supraviețuirea pacienților cu neoplasm pancreatic.

Această abordare și protocolul corect efectuat stabilesc noi repere în tratamentul bolii, care fac ca rata de supraviețuire să crească simțitor.

“În ultimii ani s-au schimbat destul de multe în ceea ce privește abordul acestei patologii. Pentru cazurile incipiente chirurgia rămâne pilonul principal al tratamentului.

Însă în cazurile mai avansate, cu contact vascular extins al tumorii, tratamentul debuteaza printr-o chimioterapie neoadjuvantă.

Ideea este că, fiind un cancer foarte agresiv, cu ajutorul acestei chimioterapii neoadjuvante reușim să oprim evoluția bolii la nivel pancreatic și să distrugem posibilele celulele care circulă deja prin sânge sau care au metastazat în alte țesuturi și pe care nu le putem vedea.

Dacă în urma chimioterapiei neoadjuvante se obține un răspuns satisfăcător, următorul pas este tot intervenția chirurgicală.

Aceasta este o intervenție de anvergură, care durează în medie 5-7 ore atunci când este efectuată corect și uneori chiar mai mult în cazul unor reconstrucții vasculare complexe sau când este efectuată prin abord minim invaziv.

O altă componentă importantă este reprezentată de terapia adjuvantă (postoperatorie), care trebuie efectuată de cele mai multe ori pentru a consolida rezultatele operației.

Dar pentru a putea fi efectuată este necesar ca pacientul să se recupereze rapid postoperator, rolul unei intervenții cu complicații minime fiind determinant” explică dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală. 

Chirurgia minim invazivă începe să fie folosită tot mai des în cazul tumorilor cefalo-pancreatice, ea impunându-se de foarte mulți ani ca primă alegere în tumorile de pancreas distal. Rezultatele din punct de vedere oncologic sunt similare cu cele date de chirurgia clasică. Marele avantaj al chirurgiei minim invazive este acela că pacientul se recuperează într-un timp mult mai scurt.

Indiciul care semnalează prezența cancerului de pancreas

În stadiile incipiente, simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente. Și dacă apar, cele mai multe dintre aceste semne sunt comune și cu alte afecțiuni.

Ce ar putea indica un astfel de neoplasm? Durere abdominală persistentă, uneori cu iradiere posterioară, scădere ponderală, icter sclero-tegumentar.  Însă, există și un indiciu clar!

“Un semn destul de important este debutul unui diabet la un pacient anterior nondiabetic sau agravarea unu diabet ușor preexistent. Acestea ar trebui din start să ne ducă cu gândul la o suferință pancreatică” spune dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală.

Cercetările pentru tratarea acestui tip de neoplasm sunt lente, însă există speranță! Progresele în oncologie, chirurgia de avangardă și medicii care caută mereu soluții salvatoare îi încurajează pe pacienți.   

Subiecte în articol: cancer pancreas
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
România, sub asaltul valului de praf saharian