Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană propune dublarea ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană propune dublarea ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană vrea să dubleze valoarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi propune alocarea a încă 500 de milioane de euro în acest scop, a declarat astăzi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la Versailles, unde şefii de stat şi de guvern din UE s-au reunit într-un summit.

de Mia Lungu    |   

Borrell a spus că a făcut "o propunere de a dubla contribuţia (UE), adăugând încă 500 de milioane de euro pentru armament care să vină în sprijinul armatei ucrainene", relatează Reuters şi AFP.

"Toate lumea este conştientă că trebuie să creştem sprijinul militar pentru Ucraina. Sunt sigur că liderii vor aproba aceşti bani", a spus el înaintea discuţiilor din a doua zi a summitului.

UE ia în considerare de asemenea să impună mai multe sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi şi economiei ruse, a adăugat Borrell.

Statutul Ucrainei de candidat UE, motiv de dezacorduri în prima zi a summitului informal al Consiliului European

Prima zi a summitului informal al Consiliului European a evidențiat dezacorduri cu privire la statutul Ucrainei de candidat la Uniunea Europeană. Reuniunea liderilor europeni va continua astăzi.

"Prima zi a summitului informal al Consiliului European s-a încheiat. Liderii se vor reuni mâine la ora 10.00" (11.00, ora României), a anunţat în cursul nopţii, prin Twitter, Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, s-a opus introducerii în proiectul declaraţiei summitului a unor referiri concrete privind aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene. La începutul reuniunii informale a Consiliului European de la Versailles,  Rutte şi premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, au amintit Ucrainei, (Franţa), că nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană.

"Nu există o procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană", a spus premierul olandez Mark Rutte, în momentul sosirii la summitul de la Versailles, conform cotidianului Le Monde. "Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta", a declarat, la rândul său, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, scrie Mediafax.

Şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a transmis că nu pot fi oferite perspective clare de aderare Ucrainei, mai ales că este în război, dar a precizat că nici nu trebuie exclusă opţiunea admiterii în UE.

După dezbateri îndelungate, Mark Rutte a acceptat, potrivit unor surse de la summit citate de site-ul Politico.eu, să fie introdusă în declarţia finală o sintagmă privind perspective de integrare "în conformitate cu tratatele comunitare relevante", dar acest lucru nu ar însemna nimic special, întrucât tratatele prevăd criterii stricte de aderare.

Cel mai probabil, Ucraina va primi susţinerea UE pentru o perspectivă de integrare pe termen lung, atunci când va îndeplini criteriile. Lituania insistă ca Ucraina să primească angajamentul "susţinerii clare" în parcursul integrării europene.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, în contextul intervenţiei militare ruse, admiterea urgentă a Ucrainei în Uniunea Europeană şi a depus o cerere formală de aderare. Cereri similare au depus Republica Moldova şi Georgia.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit recent că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt "diverse opinii şi sensibilităţi".

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept