Antena 3 CNN Life Conceptul "all-inclusive" va fi cu totul altfel în 2025. Dacă te aștepți doar la piscină cu bar și relaxare pe plajă, vei fi surprins

Conceptul "all-inclusive" va fi cu totul altfel în 2025. Dacă te aștepți doar la piscină cu bar și relaxare pe plajă, vei fi surprins

G.M.
5 minute de citit Publicat la 08:00 20 Apr 2025 Modificat la 14:57 20 Apr 2025
Conceptul "all-inclusive" va fi cu totul altfel în 2025. Dacă te aștepți doar la piscină cu bar și relaxare pe plajă, vei fi surprins Vacanță în Dominica. FOTO: Getty Images

Mult timp asociate cu baruri în piscină și zile leneșe pe plajă, resorturile all-inclusive își schimbă regulile pentru a răspunde noilor așteptări ale călătorilor din era post-pandemie, scrie BBC.

Când călătoriile internaționale s-au reluat în 2022, odată cu relaxarea restricțiilor legate de Covid-19, Gregor Nassief, proprietarul Fort Young Hotel and Dive Resort din Dominica, se pregătea pentru ceea ce mulți numeau epoca „răzbunării prin călătorii”. Cererea pentru vacanțe all-inclusive era în creștere, iar el lua în calcul lansarea unor pachete de vacanță simple și complete. Însă a realizat rapid că Dominica – supranumită „Insula Naturii din Caraibe” – nu este o destinație de plajă tipică.

„Cei care vin aici nu își doresc o vacanță de tip ‘fly-and-flop’, unde stai pe plajă și nu faci nimic altceva”, spune Nassief. „Oamenii vin aici să exploreze Dominica. Un concept all-inclusive nu ar putea avea succes dacă nu include și insula.”

Turiștii își doresc și aventură sau experiențe autentice locale

Constatarea lui Nassief face parte dintr-o tendință mai amplă în turismul de resort. Turiștii post-pandemie își doresc, pe lângă confortul pachetelor all-inclusive, și aventură sau experiențe autentice locale. De la drumeții ghidate și excursii culturale, la cine în oraș sau tururi cu mașina, modelul all-inclusive se extinde pentru a integra și destinația înconjurătoare. Schimbarea, care a început cu adevărat în 2022, continuă în 2025, când tot mai mulți turiști caută conexiuni autentice și explorare – fără a renunța la confortul unui resort de cinci stele.

Pachetul „island inclusive” lansat de Nassief în ianuarie 2022 oferă, pe lângă masă completă și transfer de la aeroport, și o excursie zilnică pe uscat sau pe mare – cum ar fi o drumeție la spectaculoasele cascade Trafalgar Falls sau o vizită ghidată la piața animată Roseau. Deși presupune o rezervare de minimum cinci nopți și un tarif mai mare (456 de dolari pe noapte, de persoană, în regim de ocupare dublă, față de 302 dolari pentru varianta doar cu cazare), programul generează acum 30% din rezervările all-inclusive de agrement ale hotelului.

„Nu trebuie să te gândești la ce vei mânca sau să-ți planifici activitățile”

Un model similar a atras-o în 2024 pe avocata Kathrina Sadsad-Tamesis din Manila la Nay Palad Hideaway, un resort de lux de pe insula Siargao, devenită recent foarte populară în sud-estul Filipinelor. Cu tarife care pornesc de la 900 de dolari pe noapte de persoană, sejurul include mese personalizate, masaje și excursii private precum cursuri de surf, plimbări cu paddleboard-ul prin mangrovele din apropiere sau vizite la faimoasele piscine naturale Magpupungko.

„Îmi place că nu trebuie să mai verific prețurile odată ce am ajuns”, spune Sadsad-Tamesis, adăugând că și-ar dori ca mai multe resorturi să includă activitățile în pachetul de bază. Pentru ea, acest lucru încurajează o vacanță mai activă. „Nu trebuie să te gândești la ce vei mânca sau să-ți planifici activitățile – au făcut-o deja ei pentru tine.”

„Uneori, partea cea mai grea e tocmai planificarea”, mai spune ea. „Dacă resortul include deja activități, îți va fi mult mai ușor să participi.”

Această combinație între confort și implicare atrage tot mai mulți turiști. A’Rielle Thomas, specialistă în vacanțe de familie și lună de miere la Fora Travel, estimează că jumătate dintre clienții săi care aleg pachete all-inclusive caută acum și experiențe în afara resortului. „Nu își mai doresc o vacanță în care doar stai și te odihnești. Vor să interacționeze cu localnicii și cu destinația în sine”, spune ea. Thomas crede că resorturile au astfel o oportunitate de a regândi experiența oferită oaspeților și de a atrage o nouă categorie de turiști, care vor atât plajă și relaxare, cât și aventură.

„Asta a fost o zonă goală pentru multe resorturi, pentru că mult timp nu s-au concentrat pe a scoate turiștii în afara complexului”, explică ea. „Dacă stau într-un resort care oferă transport și ghid pentru a vizita Chichén Itzá, atunci vorbim de o propunere complet diferită – una mult mai atrăgătoare pentru cei care nu vor doar plajă.”

Excursiile nu trebuie să fie neapărat complexe sau de o zi întreagă – pentru unii, o simplă masă în afara resortului poate fi suficientă. Din acest motiv, Sandals a lansat în 2022 programul Island Inclusive Dining la Sandals Royal Curaçao. Inițiativa oferă oaspeților din anumite categorii de camere o cină la un restaurant local, cu tot cu transport și un credit de 250 de dolari. Potrivit Jessicăi Shannon, chief experience officer la Sandals, programul a fost extrem de popular, majoritatea celor eligibili alegând să profite de această opțiune. Compania intenționează acum să extindă programul la toate cele 17 resorturi Sandals.

Mesele în afara resortului reprezintă doar o parte din inițiativa „Local Discovery” de la Ikos Resorts, care deține șapte hoteluri în destinații mediteraneene precum insula Kos sau orașul istoric Marbella. Lansată în 2015, inițiativa încurajează explorarea regiunii fără costuri suplimentare: prânzuri sau cine în taverne cu specific local, mașini gratuite pentru plimbări prin Costa del Sol sau interiorul muntos al Mallorcăi. Muzeul de Artă Asiatică din Corfu, Muzeul Picasso din Marbella sau crama Akrani de pe Kos sunt doar câteva dintre obiectivele incluse în programul Culture Pass, care oferă acces gratuit oaspeților Ikos.

În același spirit, în 2023 lanțul Paradisus by Meliá a lansat conceptul „Destination-Inclusive” pentru camerele de categorie superioară, adăugând experiențe în afara resortului pachetelor all-inclusive oferite în locații precum Los Cabos (Mexic), Punta Cana (Republica Dominicană) sau Gran Canaria (Spania). De exemplu, la Paradisus Palma Real Golf & Spa Resort, un oaspete poate merge cu catamaranul pentru o sesiune de yoga pe o plajă izolată. La Paradisus Gran Canaria, o cameră superioară poate include o drumeție ghidată în jurul formațiunii Roque Nublo sau o vizită la Muzeul Bananei. Potrivit Paulei Forero, directoare generală la Paradisus Palma Real, industria hotelieră realizează că nevoile turiștilor de astăzi – chiar și ale celor care aleg all-inclusive – s-au schimbat, nu doar din cauza pandemiei, ci și a rețelelor sociale. Acum, când turiștii pot viziona conținut din destinația în care urmează să călătorească, devin mai curioși și nu mai vor să rateze experiențele reale din locurile descoperite pe Instagram sau TikTok.

„În trecut, călătorii erau OK să petreacă șapte zile într-un hotel, relaxându-se, mâncând, fără să se gândească la nimic”, explică Forero. „Acum, nu. Oaspeții sunt mai curioși, pentru că au acces la mai multă informație. Vor mai multe experiențe, mai multă aventură.”

 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole