O parte considerabilă din Manuscrisele de la Marea Moartă este cu mult mai veche decât s-a crezut până acum, potrivit unui nou studiu realizat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Cercetători de la Universitatea din Groningen, Olanda, au folosit un program AI pentru a analiza caligrafia fragmentelor antice și au obținut date mai precise privind vechimea unor texte, inclusiv fragmente din Cartea lui Daniel, conform unui articol publicat în revista științifică PLOS One, citat de nypost.com.
Cum a fost folosită AI pentru datarea manuscriselor
Programul de inteligență artificială, numit sugestiv „Enoch”, a fost alimentat cu o vastă colecție de texte antice deja datate prin metoda radiocarbonului, provenite din Israelul și Cisiordania de astăzi. Apoi, algoritmul a fost antrenat să recunoască evoluțiile în stilul scrisului de mână și a analizat 135 de fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă.
Una dintre cele mai importante descoperiri este că un fragment din Cartea lui Daniel, capitolele 8–11, considerat anterior ca datând din anii 160 î.Hr., ar putea fi de fapt cu 70 de ani mai vechi, datând din jurul anului 230 î.Hr. — exact perioada în care se crede că a fost scrisă cartea.
„Cu ajutorul instrumentului Enoch, am deschis o nouă ușă către lumea antică, precum o mașină a timpului, care ne permite să studiem mâinile care au scris Biblia,” au transmis autorii studiului, citați de Eureka Alert.
„Este pentru prima dată când putem confirma că două fragmente biblice aparțin exact perioadei atribuite autorilor lor tradiționali.”
Alte descoperiri surprinzătoare
Cercetătorii susțin și că fragmente scrise în aramaica herodiană și ebraica hasmoneeană, considerate până acum ca aparținând secolelor I și II î.Hr., sunt de fapt mai vechi. Aceste noi descoperiri oferă o perspectivă revizuită asupra răspândirii scrisului în perioada respectivă.
Ce sunt Manuscrisele de la Marea Moartă?
Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descoperite în anul 1943 de doi păstori beduini într-o peșteră din zona Qumran, aproape de Marea Moartă, în Israel. Acestea reprezintă cele mai vechi fragmente cunoscute din manuscrise religioase iudaice, scrise în ebraică, aramaică, greacă și arabă, datând din secolele III–II î.Hr.