Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "A reînceput calvarul" | Drama victimelor violenţei domestice. Eşecul brăţărilor electronice pentru agresori

"A reînceput calvarul" | Drama victimelor violenţei domestice. Eşecul brăţărilor electronice pentru agresori

Oamenii legii au prea puţine brăţări electronice, însă nici pe acelea nu le folosesc. Doar 10% dintre agresori sunt monitorizaţi cu astfel de dispozitive, deşi numărul victimelor este în continuă creştere.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Avocații şi ONG-urile care apără victimele violenței susţin că femeile agresate sunt insuficient informate şi nu ştiu să ceară această formă de protecţie, iar din comoditate poliţiştii nu se grăbesc să le ajute pentru că instalarea brațării durează câteva ore.

De exemplu, Narcisa a obținut câteva ordine de protecţie împotriva fostului soţ, extrem de agresiv. Simplele hârtii nu l-au ţinut însă departe. Disperată, victima s-a chinuit şi a reuşit să îi convingă pe poliţişti să îi instaleze agresorului o brăţară electronică. Deşi în cele 4 luni, cât a durat monitorizarea, bărbatul a încălcat de două ori restricţiile, oamenii legii i-au scos brăţara.

 "A reînceput calvarul. Am obținut un nou ordin de protecţie, prin care am specificat clar că îmi doresc acea brațară pentru a-mi fi mai uşor să demonstrez că acest om nu mă lasă efectiv în pace, dar bineînțeles că şi pe acesta l-a încălcat şi nici brațară nu i s-a pus", spune Narcisa, victimă a violenței domestice. 

Numărul cazurilor de violență atinge cote alarmante, în România

Cifrele sunt atât de mici pentru că victimele fie nu ştiu sau se tem să ceară această formă de protecţie. În loc să fie informate şi ghidate de autorități, de multe ori sunt dezinformate.

Sistemul eșuat al brațărilor electronice pentru infractori. Care este explicația

Emil, care a purtat câteva luni o brațară electronică, povestește că montarea dispozitivului a durat 4 ore, însă acesta nu a fost singurul inconvenient.

Mărturia unui fost deținător de brățară electronică

"Avea o chestie foarte dură. Brățară în sine nu era incomodă, dar capătul acela electronic te bate, te supără. Telefonul acela ba rămâne fără semnal, ba scoate nişte sunete ciudate, te scoală din somn de două, trei ori pe noapte", spune Emil, fost deținător de brațară electronică

Pentru victimele terorizate de agresori, acest sistem aduce liniște şi siguranţa că, în cazul în care vor fi atacate, poliţia va interveni imediat. În Spania, efectele brațărilor electronice se văd deja. În ultimii 10 ani, nicio femeie nu a fost ucisă de vreun agresor monitorizat electronic.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Alertă majoră: Drogul care omoară copiii a fost depistat în România