Antena 3 CNN Externe Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului, care a solicitat aparate F-16

Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului, care a solicitat aparate F-16

Guvernele din Marea Britanie, Germania și Polonia au semnalat că nu vor furniza Ucrainei avioane militare occidentale.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a spus că Statele Unite trebuie să ia decizia în privința livrării de aeronave F-16 către Kiev.

"Ceea ce putem face noi este să contribuim la instruire și la susținere, în anumite limite. Facilităm acțiunile altora care doresc să contribuie", a precizat Wallace în cursul unei vizite la Berlin.

"Noi nu avem avioane F-16 și nu vom livra avioane Typhoon. (...) Casa Albă trebuie să decidă asupra eventualei furnizări de avioane F-16", a insistat ministrul britanic.

Citește și: Rusia anunță interceptarea a două avioane NATO deasupra Mării Baltice

Marea Britanie și Olanda sunt inițiatorii unei "coaliții internaționale" cu obiectivul de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16.

Belgia și-a anunțat participarea la inițiativă, dar Germania a anunțat că nu va contribui cu avioane.

La rândul său, Polonia, un susținător important al Ucrainei, a comunicat că nu este în măsură să furnizeze Kievului aeronave F-16, întrucât dispune de doar 48 de astfel de aparate.

Președintele polonez Andrzej Duda a precizat însă că țara sa poate oferi Kievului avioane de vânătoare sovietice de tip MiG-29.

Cancelar german: "Ne concentrăm pe tancuri, muniție și sisteme antiaeriene, nu pe avioane"

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul nu va participa la inițiativa constituită în vederea furnizării de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei.

"Nu există o astfel de solicitare care să ne fie adresată. Germania se concentrează pe tancuri, muniție, sisteme antiaeriene şi servicii de întreținere a echipamentelor", a subliniat Scholz.

Și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a exprimat un punct de vedere similar și a adăugat, la fel cu omologul său din Marea Britanie, că Statele Unite trebuie să decidă în privința avioanelor F-16 pentru Ucraina.

"Întrebările despre livrarea de avioane F-16 nu țin de atribuțiile decizionale ale Berlinului. Din ceea ce știu eu, Casa Albă trebuie să decidă dacă pot fi livrate avioane F-16", a conchis Pistorius.

Sursa: Mediafax

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic