Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Greșelile care transformă aerul condiționat într-un pericol pentru sănătate

Greșelile care transformă aerul condiționat într-un pericol pentru sănătate

I.D.
2 minute de citit Publicat la 18:00 28 Iun 2025 Modificat la 18:00 28 Iun 2025
Greșelile care transformă aerul condiționat într-un pericol pentru sănătate Utilizarea incorectă a aerului condiţionat poate provoca probleme de sănătate. foto: getty images.com

Aerul condiționat devine cel mai bun prieten al multora în timpul verii, oferind răcoare în zilele caniculare. Însă utilizarea incorectă a acestuia poate provoca probleme de sănătate, avertizează medicii.

Laura Panait, medic specialist în medicina de familie, explică: „Aerul condiționat și aparatele de aer condiționat nu produc în mod direct boli. Dar în aerul condiționat este un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor, bacteriilor, ciupercilor, fungilor, datorită condensului care se produce.”

Ea subliniază că aerul rece și uscat „produce afecțiuni la nivelul mucoasei, mici leziuni, pe care noi le resimțim ca și ochi uscați, ochi roșii, nas uscat, usturimi, durere în gât, durere la nivelul urechilor.” Ca răspuns, organismul „declanșează o hipersecreție la nivelul ochilor, adică lăcrimare, la nivelul nasului, rinoree, adică curge nasul mult.”

Un aspect mai puțin cunoscut este impactul diferenței bruște de temperatură: „Trecerea bruscă de la o temperatură foarte caldă la una rece, cum e cazul în spațiile cu aer condiționat, poate afecta inclusiv sistemul imunitar. Organismul intră într-un mic dezechilibru termic, iar asta îl face mai vulnerabil în fața infecțiilor, mai ales dacă ești deja obosit sau deshidratat.”

Medicul avertizează că aerul rece „este mediul propice pentru viruși, ceea ce înseamnă că aceste patologii pot merge până la laringite, pneumonii și, nu în ultimul rând, vorbim de durerile de cap prin nevralgie, dureri la nivelul cefei, dureri la nivelul spatelui, adică afectarea nervilor intercostali, datorită curenților de aer rece.”

Copiii sunt deosebit de sensibili la aerul condiționat, deoarece „aerul condiționat folosit incorect poate duce la uscarea mucoaselor nazale, episoade frecvente de tuse sau chiar otite,” iar fluctuațiile de temperatură și curenții reci pot favoriza „apariția infecțiilor respiratorii și a iritațiilor în gât.”

Pentru a folosi aerul condiționat în siguranță, Laura Panait recomandă: „Filtrele trebuie curățate în mod constant la 2 - 3 luni sau cum recomandă producătorul, nu în ultimul rând să avem o distanță de 8 - 9 metri între noi și fluxul de aer pe care îl emite și temperatura să nu fie o diferență mai mare de 5 - 7 grade. Acest lucru este valabil atât în încăperi, cât și în mașină.”

Aerul condiționat poate fi folosit și pe timpul nopții, dar trebuie setat „pe o temperatură moderată, cu funcția de «sleep» activată, pentru a evita expunerea directă la curenți reci.” În plus, este bine să aerisim camera înainte de culcare și să evităm diferențele mari de temperatură față de exterior.

Ventilatoarele, deși nu favorizează dezvoltarea microorganismelor, pot avea efecte similare asupra nervilor: „Curenții de aer pe care îi produc au același efect asupra nervilor de la nivelul întregului organism. Și așa apar durerile de ceafă, durerile de spate și durerile de cap.”

Pentru a preveni aceste neplăceri, medicul recomandă folosirea intermitentă a aerului condiționat, cu fluxul de aer orientat în sus sau în jos, „nu direct pe persoanele care sunt în încăpere,” și respectarea regulii ca diferența de temperatură să nu depășească 5-7 grade.

Pe lângă aerul condiționat, specialiștii recomandă și alte metode naturale de răcorire, cum ar fi tragerea perdelelor în orele de vârf, hidratarea constantă și purtarea hainelor lejere din bumbac.

Greșelile care transformă aerul condiționat într-un pericol pentru sănătate:

  • Necurățarea regulată a filtrelor

  • Diferențe mari de temperatură între interior și exterior

  • Expunerea directă și prelungită la curenți reci

  • Utilizarea continuă fără pauze

Dacă te confrunți cu dureri de cap frecvente sau alte simptome neplăcute, verifică modul în care folosești aerul condiționat și respectă sfaturile medicului pentru a te bucura în siguranță de răcoare pe timpul verii.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole