Antena 3 CNN Externe În „Orașul Crăciunului”, luminițele se sting din cauza tarifelor. Decorațiunile de sărbători ar putea fi pe cale de dispariție în SUA

În „Orașul Crăciunului”, luminițele se sting din cauza tarifelor. Decorațiunile de sărbători ar putea fi pe cale de dispariție în SUA

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 06:00 20 Apr 2025 Modificat la 09:59 20 Apr 2025
În „Orașul Crăciunului”, luminițele se sting din cauza tarifelor. Decorațiunile de sărbători ar putea fi pe cale de dispariție în SUA Orașul Yiwu suferă cel mai mult din cauza tarifelor lui Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Războiul comercial deschis de administrația Trump cu China riscă să distrugă o veche tradiție americană, scrie CNN – sunt scene familiare și îndrăgite de milioane de oameni din toată America: afară ninge, înăuntru se aude muzică de Crăciun în timp ce oamenii își decorează casele cu instalații de lumini, jucării, ornamente și o stea în vârful pomului de iarnă. Puțini știu de unde vin, însă, toate aceste decorațiuni care ajung în casele americanilor.

În mare parte din timp, ele vin dintr-un singur oraș din China, din provincia Zhejiang – Yiwu. De multă vreme deja, acest oraș al jucăriilor poartă numele de „Orașul Crăciunului”. Yiwu furnizează aproape 90% dintre toate ornamentele de Crăciun din Statele Unite, conform presei de stat de la Beijing.

Multe dintre aceste produse își au originile în târgul angro din Yiwu, cea mai mare astfel de piață din lume.

E vorba de un complex-labirint de peste patru kilometri pătrați, echivalentul a 750 de terenuri de fotbal american. În interior, cumpărători străini umplu coridoarele strâmte și caută să cumpere de pe standurile pline de tot felul de ornamente, jucării măști și alte produse.

În Yiwu nu sunt doar articole speciale de Crăciun, însă. Inclusiv șepcile roșii inscripționate cu MAGA se produc industrial în acest oraș chinez.

În ultimele săptămâni și zile, anxietatea domină atmosfera din Yiwu – acești comercianți aflați în prima linie a frontului comerțului global se confruntă acum cu taxele vamale uriașe impuse de administrația președintelui Donald Trump, tarife care au zguduit lumea economică și financiară și au pus capăt unor relații economice dezvoltae în decenii.

Relații comerciale de decenii, rupte

Rata tarifară impusă de SUA Chinei este, acum, la 145%, cea mai mare impusă de SUA unei țări în ultimul secol.

Pentru mulți comercianți din Yiwu, măsurile ostile ale administrației Trump au însemnat pierderea unui număr mare de clienți și distrugerea profiturilor lor. Următorul pas este schimbarea strategiei și îndreptarea lor către piețe mai puțin ostile.

„Unii dintre clienții noștri de lungă durată au oprit contactele, iar asta ne face foarte triști”, spune Ran Hongyan, în vârstă de 43 ani. Ea vinde articole de Crăciun pe piața americană de 15 ani.

După implementare tarifelor, ea a încercat să le ofere reduceri clienților americani pentru a salva relația comercială cu ei, însă strategia nu a funcționat – tarifele pe care companiile americane le plătesc pentru războiul lui Trump sunt pur și simplu prea mari.

Opt din zece contracte anulate în acest an au însemnat pierderi de 135.000 de dolari, a spus ea.

Ran mai spune și că exporturile americane reprezentau doar o porțiune din clientela ei totală, dar că nu erau doar numere pe un ecran sau pe un registru contabil – mulți dintre ei erau vechi parteneri de afaceri.

Cheltuieli mai mici

Retorica și acțiunile lui Trump privind tarifele au ca motivație, conform președintelui american, dorința de a reindustrializa America și de a readuce fabricile care produc astfel de bunuri înapoi pe teritoriu american.

E greu de văzut, însă, un viitor în care americanii ar fi dispuși să lucreze în fabrici să producă genul de produse care sunt pe rafturi în Yiwu. În plus aceste produse ar avea un preț pe care cumpărătorii nu ar fi dispuși să-l plătească dacă ele ar fi produse pe piața americană.

Al doilea cel mai mare exportator de decorații de Crăciun ieftine către SUA este Cambodia, o mică țară asiatică din regiunea Indochinei. Trump i-a impus și ei tarife de 49%, înainte de anunțata pauză de 90 de zile.

Orașul Yiwu este mici după standardele Chinei, fiind locuit de mai puțin de două milioane de oameni, însă activitatea sa comercială este uriașă – anul trecut, Yiwu a vândut bunuri în valoare de 81 de miliarde de dolari. În jur de 11,5 miliarde au mers spre SUA.

Totuși, tarifele SUA nu au însemnat sistarea completă a activității – piața angro din Yiwu este încă deschisă și extrem de activă – până la urmă, guvernul american e singurul care-și sufocă propriul comerț prin tarife.

Totuși, războiul comercial în escaladare dintre SUA și China lasă o amprentă serioasă – deși comercianții discută constant și fac acorduri cu oameni de diferite naționalități, americanii lipsesc cu desăvârșire.

Între timp, economiștii, inclusiv cei aliați lui Trump, avertizează că o recesiune globală va deveni realitatea sumbră a tuturor, dacă această politică comercială falimentară a războaielor comerciale continuă.  

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole