Două dintre cele mai îndrăgite gustări de primăvară și vară din Germania - sparanghelul și căpșunile - devin din ce în ce mai puțin atractive pentru fermieri. Se alocă tot mai puțin teren pentru cultivarea lor, iar prețurile sunt în creștere, scrie Deutsche Welle. Potrivit statisticilor din Germania, 80% dintre lucrătorii sezonieri migranți din sectorul agricol din Germania provin din România, așa că problemele agricole îi vor afecta în mod direct.
În 2025, câmpurile din Germania au produs mai puține căpșuni și mai puțin sparanghel decât în orice alt an din ultimii ani, a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică al țării. Experții avertizează că această tendință va continua, deoarece costurile în creștere fac ca producerea acestor culturi să nu mai fie de interes pentru mulți agricultori.
Datele preliminare arată că au fost recoltate doar 75.500 de tone de căpșuni cultivate, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani și cu 4% sub cifrele deja scăzute din 2024.
Recolta de sparanghel a atins și ea un minim al ultimilor 15 ani, cu doar 98.900 de tone recoltate în câmp deschis, cel mai mic randament din 2010 încoace. Scăderea producției este cauzată în mare parte de reducerea suprafețelor cultivate cu aceste produse.
În 2025, fermierii au plantat cu 4% mai puțin teren cu căpșuni și cu 6% mai puțin cu sparanghel.
De ce cultivă fermierii mai puțin?
Mulți agricultori spun că nu mai pot acoperi costurile ridicate, în special cele cu forța de muncă. „La finalul zilei, suntem cu toții oameni de afaceri,” a declarat Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa. „Dacă riscul devine prea mare, oamenii încetează să mai cultive aceste produse.”
Fermieri precum Georg Merlau, cultivator de sparanghel din zona Darmstadt, au declarat agenției DPA că doar punctele de vânzare premium, precum magazinele de fermă, oferă prețuri care fac ca producția de sparanghel să fie rentabilă. Merlau a spus că deja și-a redus suprafața cultivată cu sparanghel de la 105 la 80 de hectare, invocând creșterile anuale semnificative ale costurilor cu muncitorii.
Cine muncește în aceste ferme?
Lucrătorii sezonieri reprezintă aproximativ o treime din forța de muncă agricolă a Germaniei, mulți dintre ei fiind originari din Europa de Est.
„Sectorul agricol german nu s-ar putea descurca fără munca lucrătorilor migranți,” a declarat Kateryna Danilova, coordonator regional pentru Uniunea Europeană a Lucrătorilor Migranți și Fair Mobility, o organizație germană care oferă consiliere și sprijin lucrătorilor migranți.
Potrivit lui Danilova, aproximativ 80% dintre lucrătorii sezonieri migranți din sectorul agricol din Germania provin din România. Apoi sunt cei din Polonia. Acești muncitori joacă un rol esențial în recoltarea sparanghelului și al căpșunilor, adesea lucrând în condiții dificile, cu salarii care nu reflectă mereu efortul depus.
Căpșunile și sparanghelul devin rapid produse de lux. Anul acesta, sparanghelul alb din Germania a costat 9,63 euro (aproximativ 11,22 dolari) pe kilogram, în creștere cu 4% față de anul trecut. Căpșunile au avut un preț mediu de 6,86 euro pe kilogram între mai și jumătatea lunii iulie, practic neschimbat față de 2024, dar cu 70% mai mare comparativ cu 2015.