Antena 3 CNN Actualitate "Acoperişul", o nouă metodă de înşelăciune în România. Victimele, racolate prin site-urile de publicitate

"Acoperişul", o nouă metodă de înşelăciune în România. Victimele, racolate prin site-urile de publicitate

Victimele metodei "Acoperişul" erau racolate prin diverse site-uri de publicitate. Proprietarii erau convinşi de preţurile mici de renovare a acoperişurilor. După ce membrii grupării începeau lucrările, le cereau proprietarilor sume mult mai mari decât cele stabilite iniţial.

de Silvia Preda    |   

Curtea de Apel Galaţi a condamnat definitiv patru persoane, membri ai comunităţii rromilor de origine maghiară din judeţele Cluj şi Mureş, pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, şantaj şi evaziune fiscală.

Instanţa i-a obligat pe escroci să restituie 678.000 de lei şi a dispus confiscarea în folosul statului a 118.000 de lei, bani obţinuţi de la alte victime ale înşelătoriei.

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională care opera prin metoda ”Acoperişul” s-a constituit în 2017 şi a acţionat pe raza judeţelor Galaţi, Bucureşti, Constanţa, Ilfov, Călăraşi şi Tulcea, racolând viitoarele victime de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor, informează adevarul.ro.

Cum funcţiona metoda "Acoperişul"

"Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor", au stabilit procurorii DIICOT Galaţi.

La momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preţ, iar în aceeaşi zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparaţie/înlocuire/construire a acoperişului. După decopertarea acoperişului, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ.

Membrii grupării recurgeau la ameninţări directe

"În situaţia în care proprietarii caselor refuzau achitarea preţului cerut de grupare, membrii acesteia recurgeau la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, le intimidau prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele de bani cerute", spun anchetatorii.

"Respectivele echipe de muncitori au procedat la deteriorarea imobilelor în cauză, iar ulterior, coordonatorii grupării au reluat legătura cu persoanele vătămate şi le-au solicitat acestora sume mari de bani invocând diverse motive nereale", susţin procurorii DIICOT Galaţi.

Subiecte în articol: inselaciune metoda Acoperişul
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM