Antena 3 CNN Actualitate Ziua Despărțirii. Papa Francisc a fost înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore din Roma

Ziua Despărțirii. Papa Francisc a fost înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore din Roma

A.O.
41 minute de citit Publicat la 18:31 21 Apr 2025 Modificat la 08:45 27 Apr 2025
Ziua Despărțirii. Papa Francisc a fost înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore din Roma Sicriul Papei Francisc a ajuns la Basilica Santa Maria Maggiore, unde urmează să fie înmormântat. Foto: Profimedia Images

Acest live text a fost închis.

Sicriul cu trupul Papei Francisc a ajuns la Basilica Santa Maria Maggiore

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc, transportat de un papamobil, a ajuns la bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, unde Suveranul Pontif va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii private, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mii de credincioşi au întâmpinat sicriul papei argentinian în faţa acestei bazilici, un sanctuar impunător din secolul al V-lea d.Hr., care găzduia deja şapte papi înmormântaţi.

Ceremonia funerară din Basilica Santa Maria Maggiore este privată, închisă publicului și presei. Mormântul lui Francisc poate fi vizitat începând de duminică.

Delegaţiile cu cel mai mare interes de securitate vor pleca primele din Piaţa Sfântul Petru

Delegațiile cu cel mai mare interes de securitate vor fi primele care vor părăsi Piața Sf. Petru, în special Statele Unite, Ucraina, Palestina, Franța, Spania, regalii britanici, Brazilia și președintele Republicii, Sergio Mattarella.

Toți ceilalți vor pleca după ce cortegiul funerar va părăsi Vaticanul, potrivit sediului poliţiei din Roma.

Decanul Colegiului Cardinalilor: Papa Francisc a fost „un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toţi”

Papa Francisc a fost „un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toţi”, a subliniat cardinalul Giovanni Battista Re în omilia sa rostită la funeraliile Suveranului Pontif, sâmbătă, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, informează AFP, potrivit Agerpres.

Papa Francisc „şi-a imprimat imediat personalitatea sa puternică asupra guvernării Bisericii Catolice, stabilind un contact direct cu persoanele individuale şi cu populaţiile, dornic să fie aproape de toţi, cu o atenţie deosebită pentru persoanele în dificultate, lucrând neobosit, în special pentru cei mai nevoiaşi, pentru cei excluşi”, a adăugat Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor.

Există nenumărate „gesturi” şi „îndemnuri” din partea Papei Francisc „în favoarea refugiaţilor şi a persoanelor strămutate”, a remarcat cardinalul Giovanni Battista Re în omilia sa, în aplauzele mulţimii.

„Insistenţa sa de a lucra pentru cei săraci a fost, de asemenea, constantă”, a adăugat el, subliniind că a fost „semnificativ faptul că prima călătorie a Papei Francisc a fost efectuată pe insula Lampedusa, o insulă care simbolizează tragedia emigrării, cu mii de oameni înecaţi pe mare”.

Papa Francisc nu a încetat niciodată „să pledeze pentru pace”, făcând apel la „raţiune şi negocieri oneste”, a declarat sâmbătă cardinalul Giovanni Battista Re, în timpul omiliei sale.

„Papa Francisc nu a încetat niciodată să îşi folosească vocea pentru a implora pacea”

„Confruntat cu furia numeroaselor războaie (...) cu ororile lor inumane (...), Papa Francisc nu a încetat niciodată să îşi folosească vocea pentru a implora pacea şi a face apel la raţiune, la negocieri oneste pentru a găsi posibile soluţii”, a spus monseniorul Re, reamintind invitaţia recurentă a suveranului pontif de „a construi poduri şi nu ziduri”.

Totodată, el a reamintit faptul că Papa Francisc promova ideea unei Biserici Catolice care să fie „o casă pentru toţi”.

Potrivit agenţiei ANSA, în pofida fragilităţii şi suferinţei sale fizice, Papa Francisc a ales să meargă pe calea dăruirii de sine până în ultima zi a vieţii sale pământeşti, a declarat cardinalul Giovanni Battista Re, care a prezidat funeraliile.

„Papa Francisc a mers pe urmele Domnului său, Păstorul cel bun, care şi-a iubit oile până la punctul de a-şi da viaţa pentru ele. Şi a făcut-o cu putere şi seninătate, aproape de turma sa, Biserica lui Dumnezeu”, a mai spus el.

„Îți cerem să te rogi pentru noi”

Papa Francisc şi-a făcut ultima apariţie în public în Piaţa Sfântul Petru în Duminica Paştelui, cu o zi înainte de a muri luni, la vârsta de 88 de ani.

„În uniune spirituală cu întreaga creştinătate, suntem aici în număr mare pentru a ne ruga pentru Papa Francisc, astfel încât Dumnezeu să îl poată primi în imensitatea iubirii sale”, a continuat cardinalul Re.

Papa Francisc obişnuia să îşi încheie discursurile şi întâlnirile personale spunând: „Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine”.

„Acum, dragă Papă Francisc, îţi cerem să te rogi pentru noi şi îţi cerem ca din cer să binecuvântezi Biserica, să binecuvântezi Roma, să binecuvântezi întreaga lume, aşa cum ai făcut duminica trecută de la balconul acestei bazilici, într-o ultimă îmbrăţişare cu tot poporul lui Dumnezeu, dar şi cu omenirea care caută adevărul cu o inimă sinceră şi ţine sus torţa speranţei”, a adăugat cardinalul Giovanni Battista Re. 

Decanul Colegiului Cardinalilor a subliniat importanţa migranţilor în pontificatul Papei Francisc

Decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, a subliniat sâmbătă, în omilia (N.r. - predica) sa de la funeraliile Papei Francisc, importanţa migranţilor în pontificatul acestuia, cu aluzii la slujba pe care a celebrat-o la frontiera dintre SUA şi Mexic şi la prima sa călătorie oficială, pe insula Lampedusa, scrie Agerpres.

Papa Francisc a ţinut să "construiască poduri, nu ziduri", o frază pe care a repetat-o de-a lungul pontificatului său, după cum a amintit acesta în predica ţinută în prezenţa preşedintelui american Donald Trump şi a multor alţi lideri mondiali.

Piața Sfântul Petru este plină. Aproape 200.000 de oameni participă la funeralii

Aproximativ 200.000 de persoane au umplut Piaţa Sfântul Petru şi Via della Conciliazione, marele bulevard care o precede, pentru a asista sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, potrivit Vaticanului.

Piaţa, cu o capacitate de 40 000 de persoane, şi-a atins capacitatea maximă, iar autorităţile au relocat valul de credincioşi în zona înconjurătoare, unde au fost instalate ecrane gigant pentru a urmări ceremonia.

Acest fapt a corespuns cu previziunile autorităţilor, care au activat un protocol de securitate atent şi au ordonat participanţii în grupuri mici pentru a evita problemele şi aglomeraţia.

Lângă sicriul Papei Francisc stă "familia" lui de la Vatican

Lângă sicriul Papei se află oamenii care făceau parte din "familia" lui de la Vatican. Aceştia sunt secretarul Don Juan Cruz Villalon, Don Manuel Pellizzon și Don Fabio Salerno. Alături de ei s-au aflat laicii care i-au fost mereu apropiați Papei: asistenta Massimiliano Strappetti și consilierii de cameră Piergiorgio Zanetti și Daniele Cherubini.

Aceştia au sărutat sicriul înainte de a fi scos în piaţa Sfântul Petru.

Începe slujba de înmormântare

Începe ceremonialul funerar. Sicriul Papei Francisc este scos din Catedrala San Pietro. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut sâmbătă dimineaţa la Roma pentru funeraliile Papei Francisc, cu doar câteva minute înainte de începerea slujbei.

Emmanuel Macron, Prinţul William, Bolojan şi Ciolacu au sosit la catedrala San Pietro

Reprezentanţii Uniunii Europene au ajuns la ceremonia de înmormântare a Papei Francisc. Alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen se află şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.

Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, s-au recules lângă sicriul Papei, urmaţi de Prinţul William. Toţi şefii de stat şi monarhii intră în Catedrală, ăs îşi ia rămas bun de la Papa Francisc. 

Donald Trump a ajuns în piaţa Sfântul Petru

Președintele american Donald Trump a ajuns piaţa Sfântul Petru pentru înmormântarea Papei Francisc.

Delegația americană, după ce a parcurs Via della Stazione Vaticana, a traversat intrarea Perugino, rezervată autorităților. Prima doamnă Melania Trump se numără printre membrii delegației care participă la înmormântare.

Donald Trump şi melania Trump au depus un omagiu la sicriul Papei Francisc, în catedrala San Pietro. 

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a ajuns în Piaţa Sfântul Petru

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a ajuns lîn Piaţa Sfântul Petru pentru înmormântarea Papei Francisc.

Delegaţia italiană care va participa la înmormântare îi include pe Preşedintele Senatului, Ignazio La Russa, Preşedintele Camerei, Lorenzo Fontana, Ministrul Afacerilor Externe Antonio Tajani şi Subsecretarul la Preşedinţia Consiliului, Alfredo Mantovano.

Aproximativ 140.000 de oameni sunt prezenţi pe bulevardul Via della Conciliazione

Cu aproximativ o oră înainte de începerea ceremoniei, Piața Sfântul Petru se apropie de capacitatea sa maximă de 40.000 de locuri. Se estimează că 140.000 de oameni sunt deja prezenți pe Via della Conciliazione și de-a lungul rutelor de acces. Mii de oameni încă stau la coadă de-a lungul căilor de acces către piața, unde au fost instalate numeroase ecrane gigantice.

De asemenea, 31 de delegații au intrat deja în Vatican, conform Centrului de Management al Securității Evenimentelor de la Sediul Poliției din Roma.

Delegaţia rusă a ajuns la biserica Sfântul Petru

Delegația rusă a sosit la Sfântul Petru pentru înmormântarea Papei Francisc. Printre reprezentanții delegației se află și ministrul Culturii al Rusiei, Olga Borisovna Lyubimova.

Donald Trump şi Emmanuel Macron vor sta în primul rând la biserica Sf. Petru

Atât președintele american Donald Trump, cât și președintele francez Emmanuel Macron vor sta în primul rând la înmormântarea Papei Francisc. Potrivit relatărilor de la Oltretevere privind aranjamentul final stabilit de autorități, în dreapta curții bisericii Sfântul Petru, în primul rând, se vor afla șefii de stat și membrii familiilor regale, în timp ce prim-miniștrii vor fi plasați, în general, mai jos, separat de președinții țărilor lor, respectând ordinea alfabetică a statelor în limba franceză – limba diplomației.

Primul rând va fi deschis de președintele argentinian Javier Milei, urmat de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, însoțit de fiica sa, Laura, și de premierul Giorgia Meloni. Apoi vor urma membrii regali și ceilalți șefi de stat. Spre capătul rândului, în apropierea bazilicii, Donald Trump ar urma să fie așezat între președinții Estoniei și Finlandei, urmat de Emmanuel Macron.

Monseniorul Edgar Peña Parra, Înlocuitorul pentru Afaceri Generale al Secretariatului de Stat, se va afla și el printre membrii familiilor regale și șefii de stat.

De asemenea, fostul preşedinte SUA, Joe Biden, a ajuns şi el la ceremonie.

Programul ceremoniilor

Liturghia pentru Papa Francisc, procesiunea funerară pe străzi şi înmormântarea în Bazilica Santa Maria Maggiore vor avea loc sâmbătă la Vatican şi la Roma. Ceremoniile combinate vor dura câteva ore. dpa prezintă programul provizoriu, precizând că orele sunt locale şi aproximative.

- 9:00: Sosirea cardinalilor la Bazilica Sfântul Petru

- 9:30: Sosirea oaspeţilor de stat la Bazilica Sfântul Petru

- 10.00: Începe Sfânta Liturghie oficiată de Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor

- 11:45 am: Sfârşitul serviciului funerar

- 13:00: Plecarea cortegiului funerar cu sicriul, oaspeţii de stat părăsesc Vaticanul

- De la 13:00 la 14:30: Călătorie prin centrul oraşului la pas, pe lângă situri antice precum Colosseum şi Forumul Roman

- 14:30 Sosire la Bazilica Santa Maria Maggiore

- 15:00: Înmormântarea, fără accesul publicului sau vizionare

Măsurile impunătoare de securitate luate la Roma

Roma a fost "blindată" înaintea sosirii celor 164 de delegaţii şi a aproximativ 50 de şefi de stat şi de guvern care vor participa la funeraliile Papei Francisc, iar numeroase străzi din centrul oraşului vor rămâne închise pentru trecerea sicriului care va fi mutat în procesiune funerară de la Bazilica Sfântul Petru la Bazilica Santa Maria Maggiore, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Planul de securitate este impunător, fiind alocaţi 4.000 de agenţi ai forţelor de ordine şi alţi 4.000 de voluntari ai Protecţiei Civile în jurul Sf. Petru şi în alte părţi ale oraşului, precum şi lunetişti de-a lungul traseului prin care vor trece delegaţiile. Au fost desfăşurate echipe de genişti, unităţi canine şi ofiţeri de poliţie care patrulează, de asemenea, pe râul Tibru, în timp ce brigada de pompieri va desfăşura unităţi împotriva ameninţărilor nucleare, bacteriologice, chimice şi radiologice.

În plus, apărarea va desfăşura sisteme anti-drone, avioane de luptă Eurofighter şi un distrugător în largul coastei Fiumicino, iar agenţii sunt de asemenea echipaţi cu "bazooka anti-drone".

În zona Sf. Petru, serviciul de sănătate va avea 55 de echipe, 11 posturi medicale avansate şi 52 de ambulanţe, iar spitalul Santo Spirito din apropiere, aflat la doar câţiva metri de Vatican, este complet echipat şi pregătit pentru orice eventualitate. Pentru ultima călătorie a lui Francisc până la Bazilica Santa Maria Maggiore, toate străzile au fost închise, iar maşinile au fost retrase din zonele înconjurătoare, ceea ce va cauza, de asemenea, probleme semnificative de mobilitate.

În zona din jurul Vaticanului, toate drumurile de acces au fost închise, iar pelerinii sunt îndrumaţi spre piaţă, unde vor fi instalate patru ecrane mari pentru a urmări funeraliile pentru cei care nu pot ajunge acolo.

Medalia vizitei Papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei Papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsufleţit desfăşurată vineri seara.

Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feţei lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguţă cu monedele şi medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află şi medalia călătoriei apostolice pe care Papa Francisc a efectuat-o în România, informează Vatican News, potrivit Agerpres.

După cântarea imnului „Benedictus” şi îndemnul de a se ruga cu toţii în tăcere, s-a rostit o ultimă rugăciune de rămas bun. Maestrul de ceremonii pontificale a pus apoi un văl de mătase albă pe chipul papei, după care a stropit trupul neînsufleţit cu apă sfinţită. S-a pus apoi în sicriu o punguţă cu monedele şi medaliile emise în timpul pontificatului lui Francisc şi tubul sigilat cu pergamentul ŤRogitusť.

A fost pus apoi capacul peste sicriul de zinc, deasupra căruia se află stema pontifului răposat şi o plăcuţă pe care sunt înscrise numele papei, durata vieţii şi a slujirii sale ca Succesor al lui Petru. Sicriul de zinc a fost sudat, apoi au fost puse mai multe sigilii. La final a fost închis sicriul de lemn. Deasupra capacului se află crucea şi stema pontifului.
 

Maşina care va transporta sicriul Papei Francisc a fost folosită într-o călătorie în Orient

Mașina care va transporta sicriul Papei Francisc, din Piața Sf. Petru până la Bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare Suveranului Pontif, este un fost Papamobil care a fost folosit într-o călătorie în Orient, cu un panou adaptat pentru a asigura vizibilitatea.

Volodimir Zelenski a ajuns la Roma

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Roma pentru înmormântarea Suveranului Pontif. Anunţul a fost făcut de secretarul de presă al președinției, Serghei Nikiforov. 

"Președintele Ucrainei a sosit la Roma. Volodimir Zelenski, Prima Doamnă Olena Zelenska și delegația ucraineană vor participa la ceremonia de rămas bun cu Papa Francisc", a precizat el.

Piaţa Sfântul Petru a fost deschisă credincioşilor

Piaţa Sfântul Petru de la Vatican a fost deja deschisă publicului sâmbătă dimineaţa pentru a permite participarea la funeraliile Papei Francisc, la care se aşteaptă să participe aproximativ 200.000 de persoane şi zeci de autorităţi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Intrarea principală din Via della Conciliazione s-a deschis puţin după ora locală 6:00 (4:00 GMT) şi credincioşii au început să intre puţin câte puţin, în mod controlat, ocupând primele locuri din zona rezervată publicului de către autorităţi.

Înmormântarea va începe la ora locală 10:00 (8:00 GMT) cu transferul sicriului din interiorul bazilicii Vaticanului afară în locul cel mai înalt de la baza bisericii.

Funeraliile vor fi oficiate de cardinalul decan, Giovanni Battista Re, şi vor participa delegaţii din peste 130 de ţări şi organizaţii internaţionale, inclusiv aproximativ 50 de şefi de stat sau de guvern şi o duzină de suverani în exerciţiu.

În rândul întâi se vor afla delegaţia Argentinei, ţara natală a lui Francisc, condusă de preşedintele Javier Milei, precum şi prim-ministrul italian, Giorgia Meloni.

Autorităţile italiene se aşteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să sosească în Piaţa Sfântul Petru şi în jurul acesteia, deoarece funeraliile coincid şi cu Jubileul (Anul Sfânt catolic), şi au stabilit, prin urmare, un protocol de securitate strict.

Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu participă la funeralii

Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctităţii Sale Papa Francisc.

În delegaţia oficială a României care va merge la Vatican se află şi ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

50 de şefi de stat şi 10 monarhi au confirmat prezenţa la funeralii, printre care se numără preşedintele american Donald Trump, cel ucrainean Volodimir Zelenski şi cel argentinian, Javier Milei, dar şi moştenitorul coroanei britanice, Prinţul William. 

Zi de doliu național în România

Sâmbătă este zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc.

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o hotărâre în acest sens.

„Aprobăm o zi de doliu naţional în România în memoria Sanctităţii Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală şi căldura arătată permanent românilor. Ca orice creştin am simţit că prezenţa sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”, a precizat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Prin urmare, sâmbătă, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă.

Drapelul României în bernă se mai arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României; la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări; ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură urmează să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

Funerariile Papei Francisc încep la ora 9:00. Sunt așteptați peste 250.000 de credincioși să își ia rămas bun de la Suveranul Pontif

Funerariile Papei Francisc vor avea loc astăzi în Piața Sf. Petru, unde vor fi prezenți o mulțime de lideri mondiali și membri ai familiei regale, printre care Keir Starmer , Emmanuel Macron , Donald Trump și Prințul de Wales și sute de mii de credincioși.

Papa va fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore din cartierul Esquilino din Roma.

Sicriul Papei Francisc a fost închis

Cu ritul impresionant al acoperirii feței regretatului papă Francisc, s-a desfășurat în seara de vineri, 25 aprilie 2025, ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit al primului papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află și medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România.

Potrivit ultimelor informări ale Sălii de Presă, aproximativ 250 de mii de oameni au trecut prin fața catafalcului pentru o vizită de rugăciune și un ultim omagiu adus Sfântului Părinte.

Să mai adăugăm că printre medaliile emise în timpul pontificatului papei Francisc se află și medalia călătoriei sale apostolice în România. O amintire care rămâne alături de papa Francisc până în ziua de apoi, potrivit Vatican News.

Se fac pregătirile pentru conclavul care va alege noul Papă. Cine face parte din delegaţia BOR, la Vatican

În spatele porților închise ale Vaticanului, cardinalii din întreaga lume se vor reuni pentru a lua cea mai importantă decizie pentru Biserica Catolică: alegerea noului Suveran Pontiv. În timp ce Bazilica Sfântul Petru rămâne loc de pelerinaj și rugăciune, în interiorul Vaticanului se pregătește terenul pentru Conclav, momentul decisiv care va marca începutul unui nou pontificat. Deși Biserica evită speculațiile, analiștii Vaticanului urmăresc cu atenție câteva nume-cheie. 

Aflată la Vatican, Sabrina Preda, realizatoare la News Hour with CNN, l-a avut ca invitat special pe vicarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Gheorghe Militaru.

"Părinte, mâine va fi o zi extrem de importantă: aşteptăm o delegaţie şi din partea Bisericii Ortodoxe Române, pentru că ştim... vin delegaţii din întreaga lume (...). Spuneţi-ne cine va veni aici din partea Bisericii Ortodoxe Române", a spus Sabrina Preda, trimis special la Roma. 

"Din partea Patriarhiei Române va fi o delegaţie compusă din Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Părinte Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi subsemnatul", a declarat Gheorghe Militaru, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Întrebat despre întâlnirea cu Papa Francisc, preotul Gheorghe Militaru a mărturisit : "Un om smerit, un om al dialogului, un om care avea o mână întinsă pentru oricine, indiferent de confesiune sau chiar de credinţă, un om care a rupt tiparele protocolului şi s-a îndreptat către periferie, aşa cum îi plăcea. Şi a mers către cei săraci, către cei marginalizaţi, către cei care sunt în suferinţă".

Roma a devenit o fortăreaţă, un oraş atât de agitat, plin de istorie şi sâmbătă, când va fi condus pe ultimul drum Papa Francisc, se va scrie istorie. 

"Papa nostru a fost un mare papă. Suntem în Italia, dar suntem originari din Argentina. Pentru toţi argentinienii a fost extrem de important", a mărturisit un argentinian, în exclusivitate, pentru Antena 3 CNN.

Vaticanul a pregătit piatra de mormânt pe care scrie simplu: "Franciscus".

Ritualul şi rugăciunea de închidere a sicriului Papei Francisc nu vor fi televizate. Cortegiul funerar, păzit avioane de luptă

Ritualul şi rugăciunea de închidere a sicriului în care se află trupul neînsufleţit al Papei Francisc vor avea loc vineri seara. Aceste momente solemne nu vor fi televizate. Oficialii de la Vatican au precizat că sâmbătă, credincioşii vor putea vedea sicriul Suveranului Pontif pe tot traseul pe care va merge cortegiul funerar. Conform Antena 3 CNN, cortegiul funerar al Papei francisc este păzit avioane de luptă şi sisteme antidronă.

În cadrul ceremoniei de sigilare a sicriului, o pânză albă din mătase va fi plasată pe faţa Suveranului Pontif, a relatat Agerpres. Francisc, care a murit luni, în vârstă de 88 de ani, va rămâne peste noapte în bazilica Sfântul Petru şi apoi va fi scos în piaţa cu acelaşi nume din faţa bazilicii pentru funeraliile de sâmbătă dimineaţa, la care vor participa numeroşi lideri politici şi religioşi din întreaga lume.

Slujba de înmormântare a Suveranului Pontif va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la Bazilica Santa Maria Maggiore, cunoscută drept "Santa Maria della Neve", care se traduce "Sf. Maria a Zăpezii".

"Mâine, la ceremonie, s-au făcut câteva precizări... în primul rând, cortegiul funerar va dura jumătate de oră: de la Piaţa Sfântul Petru până la Basilica Santa Maria Maggiore, iar credincioşii care sunt pe tot acest traseu vor putea vedea sicriul Papei, Vaticanul a anunţat că va fi transportat cu o maşină deschisă. În seara aceasta urmează închiderea sicriului: ritualul şi rugăciunea de închidere a sicriului, iar Sfântul Scaun, tot aşa, a anunţat că va fi un moment privat, nu vor fi televizate. Aşadar, la ora 18:00, ora României, Piaţa Sfântul Petru se va închide; o oră după se va închide şi biserica, iar credincioşii care nu au reuşit să-l vadă vor rămâne în piaţă", a spus Naty Badea, trimis special Antena 3 CNN la Vatican

Conform autorităţilor italiene, Roma este protejată din aer, de pe apă şi uscat la funeraliile Papei Francisc.

Printre liderii politici care şi-au anunţat prezenţa la funeraliile de sâmbătă se numără preşedintele american Donald Trump şi prima doamnă Melania, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exerciţiu Olaf Scholz, preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva şi secretarul general al ONU António Guterres.

De asemenea, la funeraliile papei va asista şi moştenitorul tronului Marii Britanii prinţul William şi preşedintele Argentinei, Javier Milei, care reprezintă astfel ţara de origine a suveranului pontif. În total, mai mult de 150 de delegaţii internaţionale sunt aşteptate la funeralii.

Donald Trump va ajunge ateriza vineri seara pe Aeroportul Fiumicino din Roma

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, va ateriza vineri seara pe Aeroportul Internațional Roma-Fiumicino "Leonardo da Vinci". Potrivit Antena 3 CNN, liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aterizat deja la Fiumicino. Tot în seara aceasta este aşteptat la Roma şi fostul preşedinte al SUA. Joe Bieden va ateriza pe Aeroportul Ciampino.

La ora 18:00, ora României, Piaţa Sfântul Petru s-a închis. Iar la ora 19:00 se va închide şi biserica în care a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc. Toţi credincioşii care nu au reuşit să-l vadă pe Suveranul Pontif vor rămâne în Piaţa Sfântul Petru.

"Donald Trump va ateriza în această seară pe Aeroportul Fiumicino, unde se iau măsuri extraordinare, conform protocolului american. Vor fi închise două piste din trei pentru aterizarea preşedintelui american. Pe Aeroportul Ciampino va ateriza Joe Biden. Preşedintele ucrainean Zelenski a aterizat şi el tot la Fiumicino", a precizat Naty Badea, trimis special Antena 3 CNN la Vatican, în cadrul unei corespondenţe.

Autorităţile din Roma au trimis mesaj-alertă prin care au anunţat că se închide Piaţa Sfântul Petru

Autorităţile din Roma au trimis mesaje de alertă în patru limbi străine prin care i-au informat pe oameni că Piaţa Sfântul Petru se va închide la ora locală 17:00 (n.r.: ora 18:00, ora României). Astfel, cei care nu vor intra în Basilica Sfântul Petru înainte de această oră nu vor putea să îşi ia rămas bun de la Papa Francisc. Potrivit celor mai noi estimări, aproape 200.000 de oameni au reuşit să ajungă la sicriul în care se află trupul neînsufleţit al Suveranului Pontif. 

Mesajul trimis de autorităţile italiene pentru locuitorii din Roma, dar şi pentru turiştii care se află acolo a fost scris în patru limbi străine: italiană, engleză, franceză şi spaniolă.

"O mare de oameni pe toate străzile din jurul Vaticanului, cât vezi cu ochii sunt credincioşi care speră să reuşească să intre în Basilica Sfântul Petru pentru a-şi lua rămas bun de la Papa Francisc. Din păcate, nu mai sunt decât două ore până când Piaţa Sfântul Petru pentru oameni. S-a primit pe toate telefoanele de aici, din Roma, un mesaj de alertă tocmai pentru a-i face să înţeleagă pe pelerini că trebuie să se oprească şi că nu vor face faţă să-i primească pe toţi, însă, oamenii continuă să vină. 

Sunt imagini absolut incredibile astăzi cu aceşti credincioşi care ăşi doresc foarte mult să ajungă în Basilica Sfântul Petru acum trei ore, foarte probabil va ajunge să depăşească 200.000. Sunt 2.700 de ziarişti, Estimarea era de 150.000 de credincioşi acreditaţi, iar ministrul de Interne al Italiei a anunţat că delegaţiile vor fi în număr de 182", a spus Naty Badea, trimis special Antena 3 CNN la Vatican.

Peste 150.000 de credincioși i-au adus un ultim omagiu Papei Francisc

Până vineri la prânz, 150.000 de persoane i-au adus un omagiu Papei Francisc, a anunțat biroul de presă al Vaticanului.

Închiderea sicriului Papei Francisc în Bazilica Sfântul Petru, programată în această seară, la ora 20:00, va fi „un moment intim” și „nu va fi transmisă în direct la televiziune”, a declarat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Cortegiul funerar, la finalul funeraliilor Papei, de la Sfântul Petru la Santa Maria Maggiore, va dura o jumătate de oră. Aceasta va ieși din Porta del Perugino și apoi va urma traseul indicat de Comisariatul de Poliție. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Ediţie specială, sâmbătă, de la ora 9:00, la Antena 3 CNN. Funeraliile Papei Francisc, cea mai amplă transmisiune

Antena 3 CNN transmite, sâmbătă, începând cu ora 9:00, o ediţie specială cu ocazia funeraliilor Papei Francisc. Mihai Gâdea va fi în direct de la Vatican, împreună cu Maria Coman, Sabrina Preda, Mirela Voicu şi Xenia Croitoru. 

Ceremonialul, la care se aşteaptă o participare record, se va vedea la Antena 3 CNN minut cu minut, şi veţi afla de la echipele Antena 3 CNN toate detaliile şi explicaţiile unor tradiţii vechi de sute de ani. 

50 de șefi de stat și 10 monarhi care și-au confirmat până acum prezența la funeraliile pontifului, inclusiv președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să sosească la Roma vineri.

Cel puțin 130 de delegații străine vor fi prezente, inclusiv cele ale președintelui argentinian Javier Milei și ale prințului William al Marii Britanii.

Expertă în problemele Vaticanului: Identitatea următorului papă este „total imprevizibilă”

O expertă în problemele Vaticanului a declarat că identitatea următorului papă este "total imprevizibilă", adăugând că lansarea recentă a filmului "Conclave" a alimentat probabil interesul publicului pentru acest proces cu o istorie seculară, relatează vineri DPA/PA Media, potrivit Agerpres.

Cardinalii se vor reuni pentru a vota pentru succesorul Papei Francisc în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, cunoscută sub numele de conclav, după nouă zile de doliu.

Prima zi oficială de doliu începe odată cu înmormântarea de sâmbătă, de aceea se estimează că ei s-ar putea reuni oficial la data de 5 mai.

Profesoara britanică specialistă în teologie Anna Rowlands a declarat că momentul lansării filmului „Conclave”, care are în distribuţie numeroase vedete şi a intrat în cinematografe anul trecut, „nu putea fi mai puternic”.

Rowlands a petrecut doi ani la Vatican, în interes de serviciu, în timpul papalităţii lui Francisc.

Ea a declarat că pelicula hollywoodiană, cu nume cunoscute în rolurile principale, printre care Ralph Fiennes şi Stanley Tucci, a adus în atenţia publicului evenimentele viitoare.

Vorbind la Roma, ea a declarat agenţiei de presă PA: „Momentul (lansării) filmului 'Conclave', chiar dacă, în mod evident, este o reprezentare fictivă, nu putea fi mai puternic. Cred că oamenii au un sentiment că ceva mare, esenţial şi dramatic se va întâmpla în inima Bisericii Catolice şi aici, la Roma, în următoarele săptămâni”.

Ea a avertizat, însă, că, deşi în film există elemente factuale, această producţie este, până la urmă, o dramă creată pentru divertisment.

Referitor la film, profesoara de gândire şi practică socială catolică de la Universitatea Durham a spus: „O mare parte din el se bazează pe realitate, liturghii şi ritualuri şi lucruri care chiar se întâmplă. Am văzut asta săptămâna aceasta, cu sigilarea apartamentului papal, cu anunţul morţii şi, cu siguranţă, există elemente factuale în acel film. Dar cred că poate ceea ce nu arată atât de mult este realitatea a ceea ce se întâmplă cu adevărat în Biserica Papei Francisc”.

Ea a descris un colegiu de cardinali care alcătuiesc conclavul dominat de membri aleşi de Francisc în timpul vieţii sale - 108 din 135 - mulţi dintre aceştia fiind persoane „de la periferii”.

„Există mai mulţi cardinali africani, există mai mulţi cardinali asiatici. Există mai mulţi cardinali din ţări de unde ne-am aştepta să vină cardinali, dar nu neapărat candidaţii evidenţi. Aşadar, unii dintre ei se vor întâlni pentru prima oară”, a spus Rowlands.

„Şi, ca orice grup mare care trebuie să formeze o relaţie şi o legătură de încredere pentru a lua o decizie cu adevărat importantă, trebuie să găsească o modalitate de a colabora, de a lucra la această responsabilitate cu adevărat imensă pe care o au în faţă”, a adăugat specialista.

Întrebată cine iese în evidenţă în cursa pentru următorul papă, ea a spus că orice predicţii se bazează în prezent pe „pure speculaţii”. „Sincer, nimeni nu ştie”, a declarat Rowlands.

„Nu este o evitare a întrebării. Cred că toate pariurile pică. Şi asta se datorează parţial faptului că procesul este într-adevăr secret, deci se desfăşoară în privat, dar şi faptului că este o componenţă a Colegiului Cardinalilor foarte diferită de oricare alta care s-a aflat aici anterior pentru a alege un papă”, a precizat specialista.

Ea a adăugat: „Va fi, cred, un conclav surpriză, total imprevizibil în acest moment, dar care cred că va produce, posibil, un candidat cu adevărat interesant, pe care probabil niciunul dintre noi nu-l va cunoaşte”.

Regatul Unit are trei cardinali eligibili să voteze, arhiepiscopul de Westminster, cardinalul Vincent Nichols, cardinalul Timothy Radcliffe şi cardinalul Arthur Roche, stabilit la Roma.

Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani nu pot participa la conclav, conform regulilor Vaticanului.

320.000 de oaspeți vor fi cazați în hotelurile și B&B-urile din Roma, vineri și sâmbătă

„În unitățile de cazare din Roma, în zilele de 25 și 26 aprilie 2025, sunt estimate aproximativ 320 de mii de prezențe în hoteluri și B&B. Acestea sunt datele Biroului Bilateral de Turism din Lazio, publicate de Departamentul de Turism al Romei Capitale.

Dată fiind natura evenimentului, se precizează:

„Comparațiile cu perioadele anterioare nu sunt posibile. Sunt cifre - se mai amintește - care nu reflectă participarea efectivă la funeralii, la care vor participa o multitudine de persoane care nu vor rămâne în structurile de cazare”.

Inscripția „Franciscus” de pe mormântul Papei aproape că nu se vede

În Bazilica Santa Maria Maggiore au loc pregătiri pentru amenajarea mormântului în care va fi înmormântat Papa Francisc sâmbătă, după funeralii. Potrivit agenției Ansa, scrierea „Franciscus” de pe placa de marmură pare în acest moment aproape imperceptibilă. 

Potrivit celor aflate, se evaluează o intervenție sobră, de ultim moment, pentru ca singura inscripție dorită de Suveranul Pontif să fie mai lizibilă. Este o decizie care va fi luată în următoarele ore.

Între timp, apar și alte detalii, și anume că este vorba despre o piatră din Finale Chiara, sau calcar miocen provenit din sedimentare marină. Este o marmură extrasă din cariera Arma dell'Aquila și a fost folosită timp de secole ca material de construcție. Podurile construite în epoca romană cu acest material sunt încă utilizabile, explică experții în domeniu.

Benjamin Netanyahu transmite condoleanţe Bisericii Catolice, în numele ţării sale, la patru zile după moartea Papei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat, în numele ţării sale, condoleanţe Bisericii Catolice, la patru zile după moartea Papei Francisc, survenită luni dimineaţă, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres.

„Statul Israel transmite cele mai profunde condoleanţe ale sale Bisericii Catolice şi comunităţii catolice din lumea întreagă pentru decesul Papei Francisc”, a scris Netanyahu pe platforma X.

„Odihnească-se în pace!”, a adăugat şeful executivului israelian într-un mesaj în limba engleză publicat joi seară pe contul biroului premierului Netanyahu.

Acesta este primul mesaj al premierului israelian de la anunţul decesului Papei Francisc.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a fost printre primii lideri din lume care au reacţionat luni la vestea morţii Papei, salutând ''un om al credinţei profunde şi al compasiunii infinite''.

De atunci, nici Benjamin Netanyahu, nici vreunul dintre principalii săi miniştri nu s-au exprimat public referitor la moartea suveranului pontif, care a fost în general perceput în Israel ca pro-palestinian.

Ministerul de Externe israelian a confirmat miercuri că Israelul va fi reprezentat la funeraliile din 26 mai de ambasadorul său la Vatican, Yaron Sideman

Joe Biden va fi prezent la funeraliile Papei Francisc, dar nu ca membru al delegației oficiale americane

Fostul președinte Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, după John Fitzgerald Kennedy, va fi și el prezent la funeraliile Papei Francisc.

Dar Biden nu va face parte din delegația oficială americană. Călătoria va fi privată, pentru a închide o relație personală care a durat mai mult de zece ani și care ar fi trebuit să aibă întâlnirea finală în ianuarie, când Biden a fost forțat să anuleze călătoria la Roma din cauza incendiilor care au devastat California.

Traseul de 6 km pe care va defila cortegiul funerar al Papei Francisc

Traseul pe care va defila cortegiul funerar al Papei Francisc va fi închis circulației mâine dimineață. Întregul plan a fost deja stabilit, iar procesiunea de la Vatican câtre bazilica Santa Maria Maggiore se va desfășura la pas, pentru ca oamenii să îşi poată lua adio de la Sfântul Părinte.

Sâmbătă, după ceremonia din Piața Sf. Petru, sicriul va porni către bazilica Santa Maria Maggiore. Șase kilometri va avea acest traseu, pe care echipa Antena 3 CNN l-a prezentat, pas cu pas, chiar din Vatican și Roma, AICI.

Se fac ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei Francisc

Vaticanul face vineri ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă dimineaţă în Piaţa Sfântul Petru din Roma, credincioşii şi turiştii având la dispoziţie o ultimă zi pentru a aduce un ultim omagiu la sicriul deschis, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Majoritatea celor 50 de şefi de stat şi 10 monarhi care şi-au confirmat până acum prezenţa la funeraliile pontifului, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să sosească la Roma vineri.

Cel puţin 130 de delegaţii străine vor fi prezente, inclusiv cele ale preşedintelui argentinian Javier Milei şi ale prinţului William al Marii Britanii.

"Câteva sute de mii" de persoane vor călători în Oraşul Etern, potrivit Protecţiei Civile din Italia în acest weekend care se preconiza deja a fi unul aglomerat din cauza unei sărbători legale.

Autorităţile italiene şi cele ale Vaticanului au luat măsuri stricte de securitate în zona din jurul Bazilicii Sfântul Petru, cu mii de voluntari şi forţe de ordine mobilizate, dar şi un sistem anti-dronă, lunetişti pe acoperişuri şi avioane de vânătoare gata de decolare.

Zeci de mii de persoane au stat deja la coadă ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc, al cărui sicriu va fi închis vineri la ora 20:00, în cadrul unei ceremonii la care vor asista cardinalii.

Cardinalul Kevin Farrell, camerlengul responsabil de conducerea Vaticanului până la alegerea unui nou papă, va prezida "ritul închiderii sicriului".

Primul papă sud-american al Bisericii Catolice a încetat din viaţă luni, de Paşte, la vârsta de 88 de ani, la mai puţin de o lună după ce a fost externat dintr-un spital din Roma, unde a fost tratat pentru o pneumonie gravă.

„Un Papă pentru turma sa”

Véronique Montes-Coulomb, o turistă din Toulouse, Franţa, care aştepta joi să intre în Bazilica Sfântul Petru, a participat la liturghia de Paşte, ultima apariţie publică a pontifului. "L-am văzut pe Papă trecând în 'papamobil'; părea să aibă o stare bună de sănătate şi am fost surprinşi să aflăm că a murit luni dimineaţă", a spus ea.

Papa argentinian, a cărui sănătate se înrăutăţise de ceva vreme şi căruia medicii îi recomandaseră repaus strict, a sfidat sfaturile acestora şi s-a prezentat în faţa credincioşilor de Paşte, cea mai importantă sărbătoare din calendarul catolic.

Mesaje de condoleanţe au venit din întreaga lume pentru regretatul papă, un energic reformator care i-a susţinut pe cei mai nevoiaşi şi marginalizaţi de societate în cei 12 ani în care a fost liderul celor aproximativ 1,4 miliarde de catolici din lume.

Sicriul capitonat în roşu al iezuitului argentinian a fost depus în faţa altarului Bazilicii Sfântul Petru. Francisc, ale cărui mâini strâng un rozariu, poartă veşmintele pontificale: o casulă roşie, o mitră albă şi pantofi negri.

Unul câte unul, credincioşii au trecut prin faţa sicriului său încă de miercuri, având la dispoziţie doar câteva secunde pentru a-şi lua rămas-bun. "A fost un moment scurt, dar intens, lângă trupul său", a declarat joi pentru AFP italianul Massimo Palo, în vârstă de 63 de ani, după vizită. "A fost un papă pentru turma sa, pentru poporul său şi sper că viitorii papi vor fi puţin asemeni lui", a adăugat el.

O înmormântare sobră pentru Papa Francisc

După funeralii, sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc va fi transportat pentru înhumare, conform dorinţelor sale, în bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma, dedicată cultului Fecioarei Maria.

Un grup de "săraci şi nevoiaşi" va fi prezent pe treptele bazilicii pentru a întâmpina sicriul pontifului, un apărător fervent al celor marginalizaţi.

Mormântul său din marmură, purtând o singură inscripţie, "Franciscus", conform dorinţei Papei Francisc, va putea fi vizitat începând de duminică dimineaţă.

După înmormântare, toate privirile se vor îndrepta către cei 135 de cardinali electori - cei cu vârsta sub 80 de ani - reuniţi în conclav pentru a-l alege pe succesorul lui Francisc.

Data începerii conclavului este încă necunoscută, însă, dar conform regulilor Vaticanului, ar trebui să înceapă între a 15-a şi a 20-a zi după moartea papei, adică între 5 şi 10 mai.

Cardinalii, care au început să se întâlnească la Roma şi s-au văzut deja de trei ori, se vor reuni în Capela Sixtină unde vor avea loc până la patru scrutinuri pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza.

Cardinalul italian Pietro Parolin, considerat numărul doi de la Vatican şi apropiat al Papei Francisc, este favoritul casei de pariuri britanice William Hill, acesta devansându-l pe filipinezul Luis Antonio Tagle, arhiepiscop emerit de Manila, notează AFP.

Peste 128.000 de persoane au trecut pe la sicriul Papei Francisc

Bazilica Sf. Petru a rămas deschisă în noaptea de joi spre vineri până la ora 2:30 și redeschisă în această dimineață la ora 5:40.

Peste 128.000 de persoane au trecut pe la sicriul Papei Francisc, de miercuri până în această dimineață.

Între timp, a patra congregație de cardinali este programată pentru această dimineață la ora 10:00 (ora României)

20.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Papei Francisc: „A fost un exemplu viu de pace, dragoste, modestie și solidaritate”

Pare greu de crezut că în urmă cu doar trei zile, Papa Francisc ieșea în Piața Sfântul Petru, plină acum de credincioși îndoliați, ca să îi binecuvânteze pe catolici în ziua celei mai importante sărbători a creștinătății, Învierea Domnului. Deși oamenii știau că Francisc era grav bolnav, mulți dintre cei care au venit, miercuri, la Bazilica Sfântului Petru să-i aducă un ultim omagiu regretatului pontif tot nu reușesc să se împace cu gândul că a murit, relatează The Guardian

„E straniu că nu mai e printre noi”, a spus Piotr Grzeszyk, care a venit din Polonia să își ia rămas bun de la Papă.

Cu un steag al Argentinei pe umeri, țara natală a Papei Francisc, Vicky Cabral și familia ei au ajuns la Roma din Buenos Aires sâmbătă, iar duminică l-au văzut pe Papa Francisc la balconul de la Vatican, când Suveranul Pontif le-a urat „Paște fericit”, înainte să coboare cu papamobilul printre oameni. Sperau că vor reuși să-l vadă din nou la ceremonia de canonizare a lui Carlo Acutis, care a fost suspendată. 

„Am venit în Italia cu ocazia jubileului catolic și pentru Carlo Acutis. Dar acum se simte ca o binecuvântare că am reușit să fim aici în acest moment special. Francisc a fost un papă minunat și cred că ar trebui canonizat și el”, a spus Cabral. 

Aproape 20.000 de oameni au trecut, miercuri, pe sub ușile de bronz uriașe ale Bazilicii Sfântul Petru și au spus o rugăciune, în tăcere, pentru Papa Francisc. 

Francesco Catini, care a călătorit la Roma din Veneția, a așteptat patru ore ca să ajungă la sicriul pontifului. 

„A fost o experiență frumoasă. Pentru mine, Francisc a fost un exemplu viu de pace, dragoste, în mod special de modestie și solidaritate”, a spus el. 

Chiara Frassine, italiancă din Brescia, a așteptat o perioadă similară de timp. 

„Sunt fericită că sunt aici. Papa Francisc a avut un suflet pur. A fost un reper moral modest pentru mulți oameni, nu doar pentru catolici”, a spus Chiara Frassine. 

Nu toți cei care au așteptat să-i aducă un ultim omagiu pontifului au fost catolici. Chiar la finalul cozii, reporterul The Guardian l-a întâlnit pe Gunnar Prieß, din Germania, care a ajus la Roma miercuri dimineață. 

„Am zburat special pentru asta. Nu sunt catolic, dar e măreț ce se întâmplă acum. Ceea ce vedem azi, aici, este expresia unui ritual sfânt care datează de 2000 de ani. Există o aură la Vatican pe care am vrut să o experimentez”, a spus el.

Credincioșii pot să spună o rugăciune sau să se închine în fața sicriului Papei Francisc din Bazilica Sfântul Petru până vineri, inclusiv. Sâmbătă, trupul pontifului va fi mutat la Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat. 

Rugăciunea Rozariului, una dintre cele mai îndrăgite din catolicism, rostită timp de trei zile la Bazilica Santa Maria Maggiore

Începând cu această seară, rugăciunea Rozariului va fi ținută timp de trei zile la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat sâmbătă Papa Francisc. Miercuri seara, rugăciunea e rostită de Monsingnorul Baldo Reina, începând cu ora locală 21.00, în curtea bisericii. Vineri însă, rugăciunea va fi ținută la interior, relatează Corriere dela Sera

Rugăciunea rozariului este o rugăciune catolică tradițională care combină cântecul bisericesc cu meditația. Este compusă din mai multe momente cheie, numite mistere, din viața lui Iisus Hristos și a Fecioarei Maria. Este una dintre cele mai iubite și rostite rugăciuni din Biserica Catolică. 

„Cenaclul” pentru Papă

De asemenea, și în această seară, la fel ca în cele două anterioare, tinerii din Gam (Tineretul Marian Ardent) s-au adunat într-un cenaclu, un moment de rugăciune colectivă, în omagiu adus Papei Francisc. Un grup de tineri și câțiva părinți s-au strâns pe trotuarul de pe Via della Conciliazione pentru a recita 10 „Tatăl nostru” și pentru a citi pasaje din Evanghelia după Luca, însoțiți de cântece și chitare. Intenția – au explicat ei – este de a veni aici, la Sf. Petru, în fiecare seară pentru un cenaclu până luni viitoare, în amintirea Papei Francisc. 

Sâmbătă și duminică dimineața, Ușa Sfântă este închisă

Vaticanul a anunțat modificări la trecerea prin Ușa Sfântă a Bazilicii Sfântul Petru, care este în prezent accesibilă tuturor pentru a adresa un omagiu Papei Francisc.

„Sâmbătă, 26 și duminică, 27 aprilie Ușa Sfântă a Bazilicii Sfântului Petru va rămâne închisă dimineața până la ora 15:00, sâmbătă din cauza înmormântării Sfântului Părinte și duminică din cauza Sfintei Liturghii a Jubileului Adolescenților, care va începe la ora 10:30”, a transmis Vaticanul într-o notă. 

De la ora 15:00, „va fi din nou posibil să se facă pelerinaje prin Ușa Sfântă a Bazilicii”.

În schimb, „în perioada 23, 24, 25 aprilie 2025, toți cei care doresc vor putea face pelerinajul Jubileului prin Ușa Sfântă a Bazilicii Sf. Petru pentru a-și adresa omagiile finale Papei Francisc”.

Aproape 20.000 de oameni i-au adus, miercuri, un ultim omagiu Papei Francisc

Începând cu ora 11.00 dimineața până la ora aceasta, aproape 20.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a anunțat că Bazilica e pregătită să rămână deschisă și după miezul nopții. 

„Decizia va fi luată în funcție de numărul de credincioși și cum avansează coada până la încheierea programului. Nu există indicații specifice încă, dar totul este pregătit ca programul de vizitare să continue și după miezul nopții”, a spus Matteo Bruni, potrivit Corriere dela Serra.

Orașul etern se pregătește pentru funeraliile Papei Francisc

Oraşul Etern şi inima sa, Vaticanul, se pregătesc să primească sute de mii de credincioşi şi VIP-uri, inclusiv preşedintele american Donald Trump, în condiţii de maximă securitate, transmite miercuri AFP, preluat de Agerpres. Încă de miercuri, când sicriul Papei Francisc a fost purtat la Bazilica Sf. Petru, autorităţile italiene au blocat toate punctele de acces din jurul Vaticanului şi străzile din jur.

Aglomerată cronic de valurile de autoturisme, autobuze şi vehicule cu două roţi, capitala Italiei, cu legendarele sale străzi pietruite, va fi închisă timp de câteva săptămâni, de la funeraliile pontifului argentinian până la conclavul cardinalilor-electori care se vor întâlni în mai pentru a-şi alege succesorul.

Măsuri de securitate stricte

Un coşmar pentru romani şi turişti deopotrivă, care se luptă deja cu nenumărate şantiere şi cu slăbiciunile sistemului de transport în comun. Situaţia traficului haotic de la Roma, unde proverbialele ambuteiaje generează o cacofonie continuă de claxoane, promite să se agraveze odată cu sosirea a aproximativ 150 până la 170 de delegaţii oficiale străine, toate urmând să primească escorte din partea poliţiei romane.

Încă de miercuri, când sicriul Papei Francisc a fost purtat la Bazilica Sf. Petru, autorităţile italiene au blocat toate punctele de acces din jurul Vaticanului şi străzile din jur.

„Întreaga zonă a (Pieţei) Sf. Petru, şi nu numai, va fi supusă unor controale foarte stricte”, a avertizat prefectul Romei, Lamberto Giannini.

Ofiţerii în uniformă filtrează traficul şi verifică în rucsacuri. Credincioşii trebuie să treacă prin controale de securitate asemănătoare aeroporturilor pentru a avea acces în Piaţa Sf. Petru, plasându-şi bunurile în scanere cu raze X.

Grupuri de ofiţeri de poliţie în uniformă stau de pază la diferite intrări şi monitorizează cozile, în timp ce alţii patrulează pe străzile care duc la bazilica Sfântul Petru, un poliţist precizând că „în jurul obiectivului sunt de serviciu câteva sute de poliţişti".

În total, în zonă se află permanent în jur de 2.000 de oameni ai legii. Jandarmeria Vaticanului şi Carabinierii italieni sunt, de asemenea, prezenţi în jurul Pieţei Sf. Petru.

„Suntem la obiectiv de luni şi următoarele zile se anunţă foarte dificile”, a declarat pentru AFP un membru al Gărzii Elveţiene, responsabil de securitatea Papei.

Zonă de excludere aeriană deasupra Romei

O zonă de excludere aeriană deasupra Romei este deja în vigoare, timp de 24 de ore pe zi. Au fost instalate unităţi speciale anti-drone cu dispozitive de bruiaj pentru a bloca orice activitate suspectă.

Avioanele de vânătoare sunt gata să decoleze în caz de urgenţă, iar pe acoperişurile clădirilor de pe Via della Conciliazione, care duce la Piaţa Sf. Petru, până la colina Janiculum, sunt desfăşurate unităţi speciale de poliţie şi carabinieri, susţinute de lunetişti.

Elicopterele Poliţiei Naţionale zboară şi ele continuu deasupra centrului istoric.

„Este imposibil de ştiut” câţi oameni vor asista la funeralii, deoarece mulţi credincioşi ar putea veni şi pleca în timpul zilei, „cel puţin câteva sute de mii”, a declarat pentru AFP Pierfrancesco Demilito, şeful biroului de presă al Protecţiei Civile. Protecţia Civilă intenţionează să desfăşoare între 2.000 şi 2.500 de voluntari pentru a-i supraveghea pe credincioşii care vor merge în Piaţa Sf. Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc sau pentru a asista la funeraliile acestuia, a adăugat Demilito.

Dintre rândul personalului sanitar al Protecţiei Civile şi cel din regiunea Lazio, vor fi prezenţi şi aproximativ 500 de medici şi asistente cu ambulanţele lor.

„Avem un plan modular care ne permite să creştem numărul de voluntari dacă este necesar”, a spus Demilito.

250.000 de credincioși, așteptați la Roma

De această dată, şi în contextul Anului Jubiliar - Anul Sfânt al Bisericii Catolice - sunt aşteptaţi în piaţă cel puţin 250.000 de credincioşi, în timp ce pentru funeraliile lui Benedict al XVI-lea din ianuarie 2023, s-au strâns în jur de 200.000 de oameni.

Pe lângă Donald Trump, sunt aşteptate să participe multe alte figuri importante ale politicii internaţionale: preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi preşedintele argentinian Javier Milei, regii Belgiei şi Spaniei, prinţul William şi premierul Keir Starmer al Regatului Unit, precum şi lideri cheie ai Uniunii Europene.

În timpul funeraliilor lui Ioan Paul al II-lea din aprilie 2005, peste 10.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în capitala Italiei, care a găzduit în jur de 200 de delegaţii. Printre monarhi, şefi de stat sau de guvern, s-a numărat şi preşedintele american de atunci, George W. Bush, care a fost însoţit de foştii preşedinţi George Bush, tatăl său şi Bill Clinton.

2.000 de jurnalişti acreditaţi pentru funeralii şi conclavul pentru alegerea noului papă

Aproximativ 2.000 de jurnalişti din toată lumea au obţinut acreditări de la Vatican în ultimele două zile pentru a relata despre funeraliile Papei Francisc şi conclavul pentru alegerea unui nou suveran pontif, a transmis miercuri ANSA, potrivit Agerpres.

 Lor li se adaugă cei circa 500 de corespondenţi de presă care acoperă în mod obişnuit Sfântul Scaun pentru diferite organisme de presă internaţionale.


10.000 de credincioși s-au închinat la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat Papa Francisc, un număr record

În timp ce mii de oameni s-au așezat la coadă la Bazilica Sfântul Petru, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc, ca să spună o rugăciune sau să țină un moment de reculegere în amintirea regretatului pontif, alți peste 10.000 au ales să-și ia rămas bun de la păstorul credincioșilor catolici în Biserica Santa Maria Maggiore. O biserică apropiată de sufletul Papei Francisc, unde acesta s-a rugat în mai mult rânduri, inclusiv după ce a ieșit din spital, și unde acesta a cerut să fie înmormântat

„La ora prânzului, peste 10.000 de oameni au intrat în biserica Santa Maria Maggiore”, un număr record, a spus prefectul Romei, Lamberto Giannini. 

În stilul său caracteristic, modest, Papa Francisc a cerut să fie înmormântat în această bazilică, într-un mormânt simplu, din lemn, în pământ, la poalele icoanei Fecioarei Maria. 

„Papa Francisc ne-a arătat până la final că drumul lui Iisus înseamnă să ne dăruim pe noi înșine. Ne=a amintit să trăim în bucurie, așa cum a spus în tot timpul pontificatului său, (...) să pășim împreună, să ne găsim frații, să construim o comuniune în societate”, a spus cardinalul Matteo Zuppi în slujba de astăzi pentru Suveranul Pontif, relatează

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole