Antena 3 CNN Actualitate Mulțime impresionantă în Miercurea-Ciuc, oamenii au sfințit mâncarea de Paște. Apoi au cântat imnul Ungariei și pe cel secuiesc

Mulțime impresionantă în Miercurea-Ciuc, oamenii au sfințit mâncarea de Paște. Apoi au cântat imnul Ungariei și pe cel secuiesc

G.M.
3 minute de citit Publicat la 10:59 20 Apr 2025 Modificat la 14:14 20 Apr 2025
Mulțime impresionantă în Miercurea-Ciuc, oamenii au sfințit mâncarea de Paște. Apoi au cântat imnul Ungariei și pe cel secuiesc În jur de 8.000 de oameni s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic. FOTO: Antena 3 CNN

În jur de 8.000 de oameni s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă. La finalul ceremonialului, oamenii au intonat imnul Ungariei și pe cel secuiesc.

La fel ca în fiecare an, oamenii au început să se adune pe platoul din fața Palatului Administrativ cu mult înainte de ora 8:00, când a început slujba religioasă, și au adus cu ei coșuri în care se aflau ouă roșii, șuncă, drob, friptură sau prăjituri.

Multe dintre coșurile de nuiele și șervetele așezate peste bucate se folosesc doar pentru acest ceremonial și au poveștile lor, unele fiind moștenite de la părinți sau bunici.

Unii dintre cei prezenți în centrul orașului au purtat costume populare secuiești, iar multe familii au participat alături de copii, cărora le-au pregătit mici coșuri cu ouă roșii, pentru ca, în acest fel, tradiția să fie transmisă mai departe. De altfel, există persoane care în urmă cu 20 ani, pe când erau copii, au venit la ceremonial împreună cu părinții lor, iar acum participă alături de copiii lor la sfințirea bucatelor.

Imaginea cu numărul mare de oameni care s-au așezat pe rânduri atât pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc cât și în zonele adiacente și pe străzile din apropiere a fost impresionantă. Circulația autovehiculelor a fost întreruptă pe timpul desfășurării ceremonialului, scrie Agerpres.

Participanții au spus că se roagă pentru ei și familiile lor și pentru bună înțelegere și au menționat că este important ca tradițiile să se transmită din generație în generație.

Preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creștinătății. ''Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare pentru noi, creștinii. În toată lumea, sărbătorim că viața nu se sfârșește odată cu moartea, ci este Învierea și viața eternă. Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat'', a spus Darvas Kozma Jozsef.

Și viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a subliniat importanța acestei sărbători religioase, dar și a obiceiului sfințirii bucatelor în aer liber, despre care a spus că este cel mai mare de acest fel din Bazinul Carpatic.

La fel ca în anii trecuți, slujba de sfințire a bucatelor a fost oficiată, de la un altar improvizat, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, alături de mai mulți preoți catolici După slujbă, preoții au mers printre rândurile lungi de oameni, au sfințit bucatele și le-au adresat credincioșilor tradiționalele urări de Paști.

La finalul ceremonialului, oamenii au intonat imnul Ungariei și pe cel secuiesc. Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul orașului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În timp, acesta a devenit un simbol al sărbătorilor pascale catolice din oraș și o sărbătoare a comunității maghiare, la ea participând și persoane din satele aflate în apropierea municipiului Miercurea-Ciuc

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole