Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă „Sunt microbiolog și nu mănânc niciodată aceste alimente”. Care sunt pericolele din farfurie

„Sunt microbiolog și nu mănânc niciodată aceste alimente”. Care sunt pericolele din farfurie

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:00 05 Iul 2025 Modificat la 12:00 05 Iul 2025
Medicul spune că evită și mesele tip bufet, unde mâncarea poate fi expusă bacteriilor din aer, prafului, insectelor și atingerii de către alte persoane. Foto: Getty Images

Dr. Primrose Freestone, conferențiar universitar în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, lansează un avertisment ferm privind riscurile frecvente de toxiinfecții alimentare și explică ce alimente evită complet, chiar și în viața personală. Potrivit acesteia, 2,4 milioane de britanici suferă anual de toxiinfecții alimentare, cauzate în mare parte de contaminări virale sau bacteriene, iar multe dintre aceste cazuri pot fi prevenite prin mai multă prudență și igienă, scrie The Independent

„Evitați mesele în aer liber – fie picnicuri, fie grătare – pentru că riscul de contaminare crește semnificativ”, avertizează Freestone.

Ea atrage atenția că în parcuri sau pe plajă este dificil să menții igiena mâinilor, iar insectele precum muștele sau viespile pot transfera germeni periculoși pe mâncare, inclusiv E. coli, Salmonella și Listeria. Mâncarea perisabilă se degradează rapid la temperaturi de peste 30°C, iar carnea gătită insuficient la grătar este un pericol real dacă nu se folosește un termometru pentru a verifica atingerea pragului de 70°C.

Bufetul, o sursă frecventă de contaminare

Freestone spune că evită și mesele tip bufet, unde mâncarea poate fi expusă bacteriilor din aer, prafului, insectelor și atingerii de către alte persoane.

„Aplic regula celor două ore: dacă mâncarea perisabilă nu este refrigerată sau acoperită, devine nesigură după acest interval”, subliniază ea.

Mai ales în cazul bufetelor calde din hoteluri, Freestone recomandă evitarea preparatelor călduțe – „mâncarea caldă trebuie să aibă cel puțin 60°C pentru a fi sigură”. Dacă are dubii, se limitează la pâine prăjită și produse ambalate individual.

Pericolele din farfurie: stridii crude, salate la pungă și orez reîncălzit

În ceea ce privește anumite alimente, microbiologul este categoric:

  • Nu mănâncă niciodată stridii crude sau alte fructe de mare nepregătite termic, din cauza riscului de contaminare cu Vibrio sau norovirus.

  • Evită complet salatele ambalate, deoarece cercetările sale arată că sucurile din frunzele tăiate favorizează dezvoltarea bacteriilor și le fac mai agresive.

  • Nu reîncălzește orezul gătit, din cauza riscului de multiplicare a Bacillus cereus, care poate produce toxine ce cauzează vărsături și diaree.

Sfaturi practice și reguli stricte în bucătărie

Primrose Freestone verifică întotdeauna termenele de expirare, evită consumul de alimente cu miros sau aspect suspect și nu folosește aceleași ustensile pentru alimente crude și gătite. De asemenea, refuză să ia resturi de la petreceri sau restaurante, știind că au stat prea mult timp la temperatura camerei.

„Conștientizarea microbiologică mă face să fiu prima la bufet, atentă la temperatura mâncării și la cât timp a fost expusă. Mă asigur că ceea ce gătesc este sigur, iar oamenii au încredere că pot mânca liniștiți ceea ce le ofer”, încheie Freestone.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole