Antena 3 CNN Life Știinţă Un student și-a construit în dormitor un reactor de fuziune funcțional cu doar 2.000 de dolari

Un student și-a construit în dormitor un reactor de fuziune funcțional cu doar 2.000 de dolari

1 minut de citit Publicat la 14:19 12 Mai 2025 Modificat la 14:19 12 Mai 2025
Un student și-a construit în dormitor un reactor de fuziune funcțional cu doar 2.000 de dolari În doar patru săptămâni, un student a creat un reactor artizanal cu un buget de doar 2.000 de dolari. Foto: X

În doar patru săptămâni, Hudhayfa Nazoordeen a creat un reactor artizanal cu un buget de doar 2.000 de dolari, folosind piese cumpărate online, potrivit The Brighterside.

Micul dormitor al unui student a devenit un punct fierbinte pentru experimentele de fuziune nucleară. Fără un laborator sofisticat sau sponsori cu buzunare bogate, munca este condusă în întregime de curiozitate și perseverență. Hudhayfa Nazoordeen, student la matematică la Universitatea din Waterloo, a construit un reactor cu plasmă funcțional de la zero - chiar în campus.

În doar patru săptămâni, Nazoordeen a creat un reactor artizanal cu un buget de doar 2.000 de dolari. Piesele au provenit de la comercianți online, unele dintre ele fiind destinate instalațiilor sanitare, nu științei. Deși nu a realizat încă fuziunea nucleară, proiectul atrage atenția în comunitatea științifică datorită abordării sale inteligente și a metodei neobosite de încercare și eroare.

Reactorul său a fost modelat după un tokamak , un design bine-cunoscut în știința fuziunii. Dar, în loc să se bazeze pe instrumente de laborator, a folosit un transformator de 12 kV pentru semnale neon pentru a alimenta dispozitivul. Reactorul a atins o etapă importantă: generarea plasmei, starea fierbinte și încărcată a materiei necesară pentru fuziune.

Nazoordeen nu avea nicio experiență în construirea de hardware când a început. „Prima săptămână a fost doar încercarea mea de a-mi da seama de ce aveam nevoie”, a spus el. A căutat piese de la furnizori, apoi a petrecut a doua săptămână asamblând camera principală și un circuit redresor. Până în a treia săptămână, instalase transformatorul și îl conectase la sistem.

La jumătatea celei de-a treia săptămâni, progresul a încetinit. Sistemul de vid s-a dovedit a fi cea mai frustrantă parte. Fuziunea necesită o presiune extrem de scăzută, iar chiar și cea mai mică scurgere poate provoca defecțiuni. Nazoordeen a trebuit să învețe pe calea cea grea cum să sigileze golurile microscopice cu o precizie minuțioasă.

„Aceasta a fost de departe cea mai enervantă parte a acestui proiect”, a postat el pe X. După mai multe încercări de sigilare, a obținut în sfârșit un vid de 25 de milionimi de atmosferă. Această etapă importantă a împins fuzorul cu un pas mai aproape de fuziune - și a marcat o victorie personală majoră într-o călătorie alimentată mai mult de voință decât de bani.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole