Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Viaţă de profesor în România: 16 lei pe zi pentru mâncare

Viaţă de profesor în România: 16 lei pe zi pentru mâncare

Salariul de bază al unui profesor debutant este de puţin peste 2.000 de lei, în timp ce un dascăl cu vechime are 4.000 de lei, cu tot cu sporuri. În aceste condiţii profesorii alocă coşului zilnic de cumpărături mai puţin de 30 de lei. Restul banilor se duc pe cheltuielile locative: chirie, acolo unde este cazul, facturi şi întreţinerea casei.

de Raluca Bîrcă    |   

Ileana Rusenescu este profesor de limba engleză la şcoala Adrian Păunescu din Capitală.

După de 35 de ani în care s-a prezentat zi de zi în faţa elevilor, are un salariu net de puţin peste 4000 de lei.

Ileana Rusenescu, profesor de engleză: "Lunar, eu ar trebui să iau undeva la 4.173 de lei"

Asta, însă, doar pentru că a luat în grijă o clasă. Fără sporul de stres, de dirigenţie şi fără norma de hrană, salariul de bază net al unui profesor cu experienţa ei nu depăşeşte 2.900 de lei. Iar al unui începător 2.100 de lei. Cum se împart aceşti bani?

"O sumă foarte mare se duce către facturi, cred că undeva la 40%. Pe alimentaţie, probabil cam 25%. Cu 35% mai cumpărăm strictul necesar", adaugă Ileana Rusenescu.

De dorinţe nu mai este loc.

"Poate îmi doresc şi eu să cumpar nişte cărţi de literatură sau de dezvoltare personală şi nu prea pot să mi le permit", mărturiseşte profesoara.

Ce înseamnă în realitate procentul de 25% alocat hranei

Ei bine, pentru un profesor debutant doar 16 lei pe zi. Ceea ce înseamnă că un coş de cumpărături zilnic ar putea conţine doar două kilograme de cartofi, lapte, o pâine şi ouă. 

"Dacă acelaşi coş de cumpărături ar aparţine unui profesor cu o vechime de peste 25 de ani şi cu cel mai înalt grad în învăţământ, acesta şi-ar putea permite, în plus, faţă de profesorul debutant doar un pui proaspăt şi nişte legume pentru ciorbă. Practic, vorbim despre un buget suplimentar de doar 20 de lei", prezintă Raluca Bîrcă, reporter Antena 3.

Specialiştii în economie sunt de părere că salariile profesorilor nu pot acoperi cel mai important aspect: dezvoltarea acestora. Despre economii nu poate fi vorba, mai ales în cazul unui debutant.

Salariile de bază la care visează profesorii

Conform legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% până în 2022. Creşterea acordată de Guvern, la începutul acestui an, a fost, însă de doar 4%.

În acest context, profesorii spun ca nu se mai simt reprezentati de sindicatele pe care le sustin financiar, care ar fi renuntat la presiunea pusa asupra guvernantilor.
 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are