Antena 3 CNN Be EU Ce spune acordul prin care liderii din UE vor să scadă prețurile la energie

Ce spune acordul prin care liderii din UE vor să scadă prețurile la energie

Liderii ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi cei ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord de principiu menit să atenueze efectele crizei energetice.

Ce spune acordul prin care liderii din UE vor să scadă prețurile la energie
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Oct 2022   •   13:54

"Am ajuns la un acord în domeniul energiei. Există un angajament puternic şi unanim în sensul de a acționa împreună, ca europeni, pentru a atinge trei obiective: scăderea prețurilor, garantarea securității aprovizionării şi continuarea acțiunilor de reducere a cererii", a anunțat vineri dimineață, pe Twitter, Charles Michel, președintele Consiliului European.

"Am avut o reuniune a Consiliului European foarte bună. Acum avem un plan de acțiune pe care vom continua să lucrăm asupra subiectului prețurilor la energie. Liderii au oferit reperele strategice pe care le doream în ceea ce privește propunerea pe care am prezentat-o marți și care va fi discutată marțea viitoare de miniștrii Energiei.

Mă voi concentra pe câteva subiecte pe care le-am discutat intensiv. Primul este subiectul achizițiilor comune de gaz.

Ursula von der Leyen:  "15% din cererea de gaz în UE, constituită prin acțiuni comune"

Liderii au susținut foarte mult ideea de a li se permite companiilor să facă achiziții în comun prin crearea de consorții, să colaboreze pentru a-și uni forțele în sensul intensificării puterii pieței noastre comune pentru cererea de gaz. Un element comun este ca, la început, când vom agrega cererea, 15% din cerere va fi agregată pe piață prin acțiuni comune.

Al doilea subiect s-a referit la acțiuni de limitare a episoadelor prețurilor excesive la gaze. Iar aici este discuția despre sistemul de referință al prețurilor la gaze, așa-numitul sistem TTF (bursa de gaze cu transferuri de titluri).

Ursula von der Leyen:  "Vom introduce un mecanism de corecție pentru a pune ordine în piață"

Acest sistem TTF nu mai reflectă realitățile de pe piață. Prin urmare, vom dezvolta un nou index complementar care să reflecte mai bine situația de pe piața energiei. Între timp, intenționăm să introducem un mecanism de corectare pe piețe, tocmai pentru a limita episoadele de prețuri excesive la gaz, pentru a ne asigura că există o ordine clară pe piață.

Vom colabora cu miniștrii Energiei pentru a prezenta o propunere legală pentru a operaționaliza acest mecanism de corectare pe piețe.

Liderii au discutat şi despre un mecanism potențial de limitare a impactului prețului gazelor asupra electricității. (...). Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru prelungirea şi ajustarea cadrului temporar de criză.

Asta le va oferi statelor membre abilităţi îmbunătăţite de a susţine companiile în contextul actualei crize (...)", a declarat, la rândul său, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close