Antena 3 CNN Be EU Acordurile pentru materii prime, renegociate de UE. Iuliu Winkler: "Extracția de materii nu este o industria secolului trecut"

Acordurile pentru materii prime, renegociate de UE. Iuliu Winkler: "Extracția de materii nu este o industria secolului trecut"

Uniunea Europeană și-a asumat o transformare industrială ambiţioasă pentru a realiza tranziția verde și digitală. 

Acordurile pentru materii prime, renegociate de UE. Iuliu Winkler: "Extracția de materii nu este o industria secolului trecut"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    05 Aug 2023   •   11:52

Asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice se află în centrul priorităților politice. 

"Sigur că noi ne dorim să avem prelucrare, după cum am spus, ne-am dorit să convingem opinia publică că extracția de materii, mineritul în general, nu este o industria secolului trecut. 

Mineritul cu tehnologii noi este în curs de reevaluare în întreaga Uniune Europeană, pentru că astfel putem să micșorăm dependințele pe care le-am văzut și pe care chiar fiind ele neașteptate, ele sunt dureros de producătoare de vulnerabilități pentru toată Uniunea Europeană", a spus Iuliu Winkler, europarlamentar, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

"La acordurile comerciale, suntem pe poziţii de egalitate, UE şi ţara respectivă. 

Uneori nu este uşor de explicat, pentru că, din partea UE, sunt unele ţări care cred că poziţiile lor sunt nu sunt respecte şi că nu este o concurenţă loială cu acea ţară pentru că, să zicem, carnea de vită care vine din Brazilia sau Argentina este în concurenţă cu carnea de vită produsă în Europa sau audiovizualul dintr-o ţară e în concurenţă cu acela din ţara UE, de pildă. 

Aşadar, acesta este un aspect pe care trebuie să îl reglementăm şi să îl rezolvăm, iar de partea cealaltă există uneori ideea că Uniunea Europeană doreşte aceste acorduri comerciale pentru că vrem să monopolizăm materia primă, de exemplu", a spus şi Margarida Marques, europarlamentar.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close