Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European a decis procedură de urgenţă pentru adeverinţa electronică de vaccinare

Parlamentul European a decis procedură de urgenţă pentru adeverinţa electronică de vaccinare

Eurodeputații au decis să aprobe în procedură accelerată adeverința electronică verde, în vederea liberei circulaţii pe durata pandemiei.

Parlamentul European a decis procedură de urgenţă pentru adeverinţa electronică de vaccinare
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2021   •   16:46

Parlamentul European, vot pentru ca adeverinţa electronică de vaccinare să fie adoptată în procedură de urgenţă

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis inițierea procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei.

Astfel, adeverinţa electronică de vaccinare ar urma să fie adoptată până la vară.

Votul din plenul Parlamentului European vine după ce, la 17 martie, Comisia a prezentat o propunere privind o adeverință electronică verde, cu rolul de a facilita libera circulație în UE.

Propunerea Comisiei este ca acest document electronic să includă informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, cu privire la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19.

Parlamentul European şi Consiliul European vor negocia adeverinţa electronică de vaccinare

"Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare.

Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință", a spus Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile.

În continuare, plenul Parlamentul European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.

 

×
Subiecte în articol: Parlamentul European
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close