Antena 3 CNN Be EU Aparatele electrocasnice care vor fi interzise de Comisia Europeană, din 2025

Aparatele electrocasnice care vor fi interzise de Comisia Europeană, din 2025

Noile norme ale Uniunii Europene, publicate miercuri, 22 noiembrie, de Comisia Europeană, presupun, printre altele, că din iulie 2025, nu vom mai găsi pe piață anumite aparate electrocasnice.

Aparatele electrocasnice care vor fi interzise de Comisia Europeană, din 2025
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Noi 2023   •   10:04

Documentul publicat de Comisia Europeană are în vedere noi norme de reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și pentru a facilita repararea acestora. 

Astfel, acest tip de electrocansice vor avea o nouă etichetă energetică, începând din 1 iulie 2025.

Uscătoarelor de rufe cu tambur, bazate pe tehnologia pompelor de căldură predomină pe piață în acest moment. Având în vedere evoluțiile tehnologice recente, doar acest tip de uscătoare vor fi permise pe piață, iar cele care folosesc condensarea vor dispărea.

O nouă schimbare vizează eticheta energetică, care va fi modernizată de la A+++ la D la o scară de la A la G. 

Produsele din clasa A vor fi cele mai bune din clasă, lucru care va motiva companiile să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic, spun autoritățile. 

De altfel, producătorii vor fi nevoiți să respecte normele de durabilitate și au obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a celor care se ocupă de reparații o listă de piese de schimb. Acest lucru va încuraja repararea produselor de uz casnic, în locul înlocuirii cu unele noi, potrivit adevarul.ro.

Măsurile au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se estimează că, până în 2040, normele UE vor economisi 15 TWh de energie și vor scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu 1,7 milioane de tone de CO2.  Reglementările vor îmbunătăți eficiența energetică a produselor și se aproximează că vor economisi  2,8 miliarde de euro pentru consumatori. 

Noile norme sunt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri. 

Companiile au la dispoziție o perioadă de 18 luni pentru a face tranziția și a pune în aplicare noile măsuri. 

"Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic"

"Normele UE privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt în vigoare din 2012 și se dovedesc a fi de succes.

În prezent, există mai multe pompe de căldură pe piață, în mare parte datorită tehnologiei care a evoluat semnificativ în ultimul deceniu, iar actualele etichete energetice ale UE îi ghidează pe consumatori, precum și datorită economiilor de energie realizate de consumatori în contextul recentelor prețuri ridicate ale energiei și al crizei energetice aferente.

Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte tehnologii. În prezent, în UE sunt utilizate în jur de 60 de milioane de uscătoare de uz casnic. Adoptarea noilor norme ar contribui la accelerarea în continuare a vânzărilor de uscătoare de rufe cu pompă de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic de pe piață", arată un comunicat al Comisiei Europene.

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close