Antena 3 CNN Be EU Când va apărea o nouă autoritate vamală unică în Europa. Deirdre Clune: "E o mare provocare, pentru că cele 27 de state membre au autorităţile lor"

Când va apărea o nouă autoritate vamală unică în Europa. Deirdre Clune: "E o mare provocare, pentru că cele 27 de state membre au autorităţile lor"

Cea mai ambiţioasă reformă a Uniunii Vamale, de la înfiinţare şi până în prezent, este aproape de finalizare.

Când va apărea o nouă autoritate vamală unică în Europa. Deirdre Clune: "E o mare provocare, pentru că cele 27 de state membre au autorităţile lor"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Milena Niță    |    09 Mar 2024   •   10:04

Europarlamentarii îşi propun să simplifice cerinţele de raportare şi să reducă timpul pentru procesele vamale.

Astfel, atât firmele, cât şi autorităţile vor obţine economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. 

Prin aceste propuneri, Comisia Europeană ar dori să atingă trei obiective importante: să stabilească un nou parteneriat cu întreprinderile, să aibă o abordare mai inteligentă a controalelor vamale şi să treacă către o abordare mai modernă a comerţului electronic. 

"Avem un proiect legislativ foarte ambiţios de care ne ocupăm în acest moment: încercarea de a stabili o singură autoritate vamală pentru toată Europa.

Este o mare provocare pentru că avem 27 de state membre şi toate au autorităţile lor, ceea ce este bine.

Dar, în acelaşi timp, nu avem o coordonare în toată Europa cu diferite porturi, diferite cerinţe la intrare, evaluări diferite ale riscurilor de către statele membre, astfel încât acest lucru poate duce la lacune în sistem, în ceea ce-i priveşte pe cei care doresc să importe ilegal sau să se sustragă de la plata taxelor vamale şi care ar putea folosi punctul cel mai slab (...).

Dacă e să fim realişti, ambiția, obiectivul declarat al Comisiei este ca, până în 2028, hub-ul de date să funcţioneze. 

Acesta va fi un prim pas important pentru ca tot ceea ce intră în Uniunea Europeană și ce merge la export să fie cuprins într-un singur hub de date sau un singur loc în care să fie colectate toate aceste informații. 

Acest lucru va fi important, iar apoi, până în 2032, va fi o cerinţă opțională de a implica statele membre. 

Apoi, în 2038, ceea ce reprezintă o perioadă de timp destul de semnificativă, ştiu acest lucru, autoritatea ar trebui să funcţioneze pe deplin. Deci, până în acel moment va exista o singură autoritate vamală care să coordoneze toate statele membre", a spus Deirdre Clune, europarlamentar, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: be EU Deirdre Clune autoritate vamală
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close