Antena 3 CNN Be EU Be EU. Ce se schimbă după BREXIT. Vor avea imigranții probleme în Marea Britanie?

Be EU. Ce se schimbă după BREXIT. Vor avea imigranții probleme în Marea Britanie?

După 47 de ani de viaţă comună, Regatul Unit a devenit vineri prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană.

Be EU. Ce se schimbă după BREXIT. Vor avea imigranții probleme în Marea Britanie?
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    01 Feb 2020   •   10:40

Până la 31 decembrie 2020 are loc perioada de tranziţie după Brexit.

„Va urma un an în care oamenii nu vor vedea lucrurile la fel ca parlamentarii. Ar putea chiar să resimtă unele lucruri pozitive. De pildă, ar putea să fie unele investiții care acum nu puteau fi făcute în țara noastră, iar oamenii vor spune că Brexitul nu a fost așa de rău”, a spus Claude Moraes, europarlamentar britanic, la „Be EU”.

„Cred că la nivel economic se vede că Marea Britanie e afectată. Se vede în rata de schimb(...). Cred că va fi un proces. Nimeni nu a ieșit până acum din Uniune. Trebuie să așteptăm să vedem efectele și cred că dezavantajele ieșirii vor apărea peste doi - trei ani”, a completat el.

Marea Britanie a ieșit oficial din UE. Ce trebuie să facă românii pentru a putea munci în Regatul Unit

„Românii care au lucrat și au trăit în Marea Britanie și sunt mulți care au legături de muncă sau familiale în Anglia știu că Marea Britanie are o relație ciudată cu Uniunea Europeană. Marea Britanie nu este doar eurosceptică, mai sunt și alte țări. Danemarca este eurosceptică, mulți italieni devin eurosceptici, dar în Marea Britanie problema a fost una aparte. Toate ziarele, cultura politică a fost foarte mult împotriva Uniunii Europene indiferent de partid”, a susținut Moraes.

Potrivit lui, e posibil ca mulți dintre românii care au fost în Marea Britanie să nu fi simțit vreo diferență și să considere că totul e în regulă.

„Nu vreau să vorbesc în numele lor, dar eu reprezint mulți oameni și am mulți prieteni cu care am stat de vorbă și care au remarcat schimbarea”.

Întrebat care e mesajul său pentru români, europarlamentarul britanic a declarat că sunt foarte mulți români talentați și muncitori în Marea Britanie care au contribuit acolo și care n-ar trebui să plece.

„Cred că ei nu ar trebui să se teamă de viitor. Ar trebui să continue să vină, să își facă o casă în Marea Britanie, dar ar trebui să fie atenți și să cunoască bine regulile mai ales după ce Marea Britanie va ieși din Uniune. Asta nu ar trebui să-i oprească să vină la noi. Sper ca în anii care vin Marea Britanie să schimbe direcția, dar eu cred că Marea Britanie ar fi o țară mai rea fără imigranți și sper ca nu prea mulți români să plece.

Unii pleacă din motive întemeiate. Sunt chemați acasă, dar nu aș vrea să văd vreun român sau vreo familie de români că pleacă pentru că se simt izgoniți din Marea Britanie post Brexit”, a mai spus Claude Moraes, sâmbătă, la „Be EU cu Sabina Iosub”.

Claude Moraes a fost europarlamentar 20 de ani.

Be EU. Vor avea imigranții probleme în Marea Britanie?

 

×
Subiecte în articol: Claude Moraes be EU Sabina Iosub
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close