Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană declanşează procedura de infringement la adresa României şi a altor 23 de state

Comisia Europeană declanşează procedura de infringement la adresa României şi a altor 23 de state

Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 24 de state membre, inclusiv România, pentru că nu au transpus noile norme ale UE în sectorul telecomunicațiilor, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeană declanşează procedura de infringement la adresa României şi a altor 23 de state
de Adrian Iclozan    |    04 Feb 2021   •   16:30

Codul european al comunicațiilor electronice modernizează cadrul european de reglementare pentru comunicațiile electronice.

Scopul este acela de a spori opțiunile și drepturile consumatorilor, de exemplu prin asigurarea unor contracte mai clare, a unor servicii de calitate și a unor piețe concurențiale.

De asemenea, Codul asigură standarde mai ridicate ale serviciilor de comunicare, inclusiv comunicații de urgență mai eficiente și mai accesibile.

În plus, acesta le permite operatorilor să beneficieze de norme care stimulează investițiile în rețele de foarte mare capacitate, precum și de o previzibilitate mai mare în materie de reglementare, conducând la servicii și infrastructuri digitale mai inovatoare.

Doar trei state din Uniunea Europeană au finalizat procesul de transpunere

Termenul pentru transpunerea Codului în legislația națională a fost 21 decembrie 2020.

Până în prezent, doar Grecia, Ungaria și Finlanda au notificat Comisia asupra faptului că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel că au finalizat procesul de transpunere.

În consecinţă, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Spaniei, Franței, Croației, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Țărilor de Jos, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei și Suediei.

Statele notificate trebuie să adopte și să notifice măsurile relevante şi au la dispoziție două luni pentru a răspunde.

Codul european al comunicaţiilor a intrat în vigoare în urmă cu doi ani

Codul european al comunicațiilor electronice a intrat în vigoare în decembrie 2018, iar statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare normele sale.

Acesta este un act legislativ esențial pentru a realiza "societatea europeană a gigabiților" și pentru a asigura participarea deplină a tuturor cetățenilor UE la economia digitală și la societate.

În conformitate cu dispozițiile codului, Comisia a adoptat, în decembrie 2020, legislația necesară pentru a consolida concurența, armonizarea reglementărilor și condițiile de concurență echitabile pentru toți actorii de pe piață, precum și pentru a-i proteja pe consumatori și pentru a permite aplicarea de tarife echitabile și diversificarea ofertei de servicii de internet și de telefonie.

Legislaţia cuprinde:

  • un nou regulament delegat care stabilește un tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce, pe care operatorii îl pot percepe pentru transmiterea apelurilor fixe și mobile între rețelele lor;
  • o recomandare actualizată privind piețele relevante, care actualizează lista piețelor predefinite pe care autoritățile naționale de reglementare europene au obligația de a le reexamina periodic.

×
Subiecte în articol: be EU infringement România
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close