Antena 3 CNN Be EU Be EU. Modificări pentru protecția consumatorului. Maria Grapini: „România nu are posibilitatea să verifice toate grupurile de produse”

Be EU. Modificări pentru protecția consumatorului. Maria Grapini: „România nu are posibilitatea să verifice toate grupurile de produse”

Adriana Maldonado López, membră a Parlamentului European, a fost invitata Sabinei Iosub, sâmbătă, la Be EU. În ceea ce privește drepturile consumatorilor europeni, europarlamentarul a subliniat că acestea trebuie protejate, iar toți consumatorii trebuie să beneficieze de metode mai transparente și mai corecte.

Be EU. Modificări pentru protecția consumatorului. Maria Grapini: „România nu are posibilitatea să verifice toate grupurile de produse”
Sursa foto: sursă foto: captură Antena 3
04 Ian 2020   •   10:11

„Eu cred că una dintre temele cele mai importante în materie de legislație europeană e legată de dreptul consumatorului  de a fi protejat în toate domeniile de activitate. Suntem peste 500 de milioane de europeni care consumă produse nu doar în forma tradițională, ci și prin comerțul online și trebuie să avem o siguranță juridică oferită de instituții europene pentru ca toți acești consumatori  să fie protejați și să beneficieze  de metode mai transparente, mai corecte și mai sigure pentru toate achizițiile online și pentru toate tipurile de deplasări, cu avionul sau cu alte mijloace de transport”, a subliniat Adriana Maldonado López.

Pe de altă parte, europarlamentarul Maria Grapini și vicepreședinte al Comisiei pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European, a declarat că, deși comerțul online a crescut, nu avem sisteme de protecție, comparativ cu ritmul în care a crescut acest tip de comerț

Europarlamentarul a mai precizat că urmează să fie modificate câteva regulamente care vor aduce efecte în ceea ce privește protecția consumatorului, iar instituțiile naționale trebuie să ia măsuri.

„Primul dintre ele este un raport legat de modificarea regulamentului privind funcționarea pieței interne, competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii. Comerțul online a crescut mult în ultima perioadă. Dacă un consumator își comandă un produs, este foarte greu că atunci când produsul este neconform să își primească banii înapoi. Printr-un regulament ne dorim să îmbunățim aceste lucruri. În 2021, mai avem două regulamente foarte importante care ajută la protecția consumatorului. Este vorba despre raportul vamă, care vine la pachet cu un alt regulament legat de informatizarea vămilor. Vama este filtrul care lasă să treacă sau nu produsele”, a precizat Maria Grapini.

„România nu are posibilitatea să verifice toate grupurile de produse: jucării, produse textile, alimentare etc. Toate acestea trebuie analizate și verificate după o procedură. Eu sper că și România va putea accesa acești bani”, a mai declarat europarlamentarul.

Be EU. Modificări pentru protecția consumatorului. Maria Grapini: „România nu are posibilitatea să verifice toate grupurile de produse”

×
Subiecte în articol: Maria Grapini be EU
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close