Antena 3 CNN Be EU Be EU. Noua strategie comercială a Uniunii Europene. Winkler: Războiul comercial este unul global

Be EU. Noua strategie comercială a Uniunii Europene. Winkler: Războiul comercial este unul global

Be EU. Noua strategie comercială a Uniunii Europene. Winkler: Războiul comercial este unul global
09 Noi 2019   •   10:03

Politica în domeniul comercial internațional este o competență exclusivă a Uniunii Europene.

Grație ponderii economice combinate a statelor sale membre, UE este unul dintre principalii actori ai comerțului mondial. Competențele Uniunii în domeniul comerțului internațional sunt definite de tratatele UE.

Potrivit datelor Eurostat, proporția comerțului în raport cu dimensiunea economiei naționale a crescut în ultimul deceniu, în special în ceea ce privește exporturile UE. Investițiile străine directe realizate în țările din afara Uniunii Europene și de către acestea raportate la PIB au crescut, de asemenea, la fel ca și ponderea valorii adăugate a produselor intermediare.

În ultimii ani, comerțul internațional a devenit mai poloitizat, atât în Uniune, cât și în afara ei, Comerțul a reprezentat un subiect electoral important. Spre exemplu, în alegerile prezidențiale din 2017 din Franța și în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

UE se confruntă cu momente de incertitudine ca urmare a schimbărilor majore din comerțul internațional provenit atât din Occident, cât și din Orient.

Drept răspuns la acestea, Uniunea urmărește promovarea deschiderii economice și apărarea propriilor valori și interese.

Ca urmare a dezbaterilor aprinse purtate în ultimii ani în UE cu privire la beneficiile comerțului internațional și ale globalizării, Uniunea și-a revigorat politica comercială. Noua strategie comercială a UE subliniază trei principii ale politicii comerciale și de investiții a UE: eficacitatea, transparența și valorile.

Pe de altă parte, noua strategie vorbește și despre care ar trebui să fie răspunsul Uniunii la globalizare la nivel extern.

"Sunt sute de mii locuri de muncă în România care depinde de activitățile de comerț exterior. Gândiți-vă la toți furnizorii pentru companiile din Germania, Franța, Italia. Toate aceste locuri de muncă tind să facă parte din categoria locurilor de muncă mai bine plătite. Deci, discutăm de interesul cetățenilor, nu doar de interesul global am marilor companii multinaționale", a spus, la Be EU, Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei INTA.

×
Subiecte în articol: Be EU cu sabina iosub be EU
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close