Antena 3 CNN Be EU Be EU. Se reiau discuțiile pe salariul minim european

Be EU. Se reiau discuțiile pe salariul minim european

Comisia Europeană insistă asupra introducerii unui salariu minim la nivelul întregului bloc comuniar. Acesta ar asigura că muncitorii din UE îşi câştigă un trai decent şi ar fi crucial pentru recuperarea din criza provocată de pandemia de COVID-19.

Be EU. Se reiau discuțiile pe salariul minim european
06 Iun 2020   •   10:05

De aceea, executivul european a lansat o nouă rundă de consultări cu partenerii sociali. Subiectul a fost discutat, sâmbătă, în emisiunea Be EU cu Sabina Iosub.

"Sunt diferenţe uriaşe, nu doar între statele membre, cum ar fi salariile minime din Ungaria sau din România, faţă de cele daneze, germane sau suedeze, dar chiar şi în interiorul statelor membre. Nu este nevoie să explic nici românilor, nici ungurilor că este tragic pentru ţările noastre că milioane de oameni au plecat în ultimii ani să lucreze în Europa Occidentală.

Este minunat că avem o piaţă comună şi că există libera mişcare a forţei de muncă, dar aceasta nu e o mişcare liberă, ci una oarecum forţată. Oamenii pleacă pentru că nu pot trăi din salariile de acasă. De aceea caută să-şi facă un viitor în vestul Europei, iar asta cauzează conflicte şi în Europa de Vest.

Unul dintre instrumentele prin care poate fi protejată forţa de muncă şi de a face posibil ca aceasta să rămână acasă, având acelaşi salariu, e acest salariu minim european. De aceea luptăm pentru a-l avea", a spus europarlamentarul ungar Clara Dobrev.

×
Subiecte în articol: Sabina Iosub be EU
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close