Antena 3 CNN Be EU Be EU. Viorica Dăncilă, despre președinția Consiliului UE: „O pagina frumoasă de istorie în România”

Be EU. Viorica Dăncilă, despre președinția Consiliului UE: „O pagina frumoasă de istorie în România”

Be EU. Viorica Dăncilă, despre președinția Consiliului UE: „O pagina frumoasă de istorie în România”
Sursa foto: sursă foto: captură Antena 3
20 Iul 2019   •   10:09

Premierul Viorica Dăncilă a explicat la emisiunea ”Be EU” moderată de jurnalista Sabina Iosub că din punct de vedere tehnic, legislativ, Guvernul și-a îndeplinit cu perfomanțe relevante mandatul de autoritate pe care i-a primit la nivel european din partea Consiliului Uniunii Europene.

În opinia sa, cele șase luni ale României când a prezidat ședințele Consiliului UE reprezintă o pagină frumoasă de istorie națională și, totodată, europeană.

România la Consiliul Uniunii Europe: O pagină frumoasă de istorie

”În calitate de europarlamentar timp de nouă ani cunosc foarte bine modul cum lucrează instuțiile europeane. Am discutat cu  Jean Paul Juncker, de multe ori, despre preluarea președinției. Am fost primul ministru român care a venit cel mai mult la Bruxelles. Toate aceste lucruri puteau să ducă la o susținere și nu la un atac”, a precizat premierul.  

În ceea ce privește președinția României la Consiliul Uniunii Europene și atacurile președintelui României, dar și a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker care a subliniat înainte de preluarea președinției că are dubii că România va face treabă bună, iar în final a declarat că a fost o muncă excelentă, premierul a subliniat că multe lucruri care s-au spus despre România au condus la unele percepții, însă, într-un final s-a demonstrat contrariul.

„Noi am plecat cu mult optimism, chiar dacă președintele României a precizat că nu suntem pregătiți, am dovedit că suntem responsabili, că tratăm cu foarte mare seriozitate și că nu avem dreptul să ratăm prima președinție a Consiliului Uniunii Europe deținute de către România. Eu cred că această perioadă este o pagină frumoasă”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Despre un comisar european: Viorica Dăncilă: „Este de preferat să fie o femeie, pentru a spori egalitatea de șanse”

Întrebată de ce România va avea un comisar fără portofoliu timp de câteva luni, premierul a subliniat că prin decizia președintelui Juncker, România nu trebuia să mai vină cu un comisar interimar.

„Am primit și o scrisoare în acest sens în care mi s-a subliniat faptul că este o perioadă scurtă și că nu mai este nevoie să avem un comisar european. Nu am fost de acord cu acest lucru. I-am scris o scrisoare președintelui Juncker în care am arătat că conform tratatului fiecare stat membru trebuie să aibă un comisar chiar dacă  pentru o perioadă mai mică și că România nu poate rămâne nereprezentată până la numirea unui nou comisar”, a mai adăugat premierul Dăncilă.

„Trebuie să luptăm pentru un portofoliu important. Eu cred că trebuie să facem toate demersurile să obținem un fortofoliu important. Pentru România un portofoliu precum energia, transporturile, mediul ar înseamna foarte mult”.

Întrebată dacă se gândește la o funcție de vicepreședinte de comisie, Viorica Dăncilă a subliniat că va negocia tot ce este posibil pentru România.

„Am arătat că putem face performanță și sunt convinsă că putem face performanță la nivel european. Nu m-am gândit la un nume de comisar european, există această dorință de a avea această egalitate de șanse și ar fi de preferat dacă am merge cu un  comisar femeie deoarece am obține un portofoliu important”, a reiterat Viorica Dăncilă.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close