Antena 3 CNN Be EU Carduri speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, propunere de la Comisia Europeană

Carduri speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, propunere de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus introducerea unui card european pentru persoanele cu handicap, precum și îmbunătățirea actualului card de parcare pentru această categorie de persoane. Ambele vor fi recunoscute în întreaga Uniune și vor facilita accesul persoanelor cu handicap la dreptul la libera circulaţie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2023   •   10:38

"Aceste carduri le vor face viața mai ușoară în întreaga UE. Vor putea beneficia de condiții speciale sau de tratament preferențial atunci când vizitează un alt stat membru. Vor putea avea acces la servicii, activități și facilități în condiții egale cu cele ale rezidenților cu handicap. Este important de menționat că nu urmărim să armonizăm cine și cum obține statutul de persoană cu handicap într-un stat membru. Acest lucru va rămâne de competența statelor membre, care vor continua să stabilească condițiile și procedurile de evaluare a statutului de handicap și care vor emite un card european de handicap. Cred că această propunere va fi aprobată în curând, în beneficiul tuturor persoanelor cu handicap, dar și al familiilor acestora", a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene.

România a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium prin Autoritatea pentru Digitalizarea României. Acordul presupune includerea în proiectul Comisiei Europene de testare a unei aplicații mobile de tip portofel digital cu multiple aplicații în activitatea de zi cu zi a cetățenilor UE. Proiectul reunește 15 administrații publice și peste 40 de entități private din 18 state membre.

Vor fi testate stocarea și afișarea credențialelor de călătorie, organizarea și structurarea portofelelor digitale şi organizarea plăților prin intermediul portofelului.

Alte cazuri posibile unde portofelul electronic va putea fi folosit la nivel european sunt: furnizarea detaliilor legate de rețete medicale către farmacii, deschiderea unui cont bancar, verificarea identității utilizatorului la inițierea unei plăți online sau prezentarea informațiilor din documentele de călătorie, permițând accesul rapid și ușor la trecerea prin securitatea aeroportului și vămuire.

În ceea ce priveşte munca prin intermediul platformelor digitale, Uniunea Europeană dorește noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a drepturilor sociale ale persoanelor care lucrează în economia muncii la cerere.

În prezent, peste 28 de milioane de persoane din UE lucrează prin intermediul unei sau mai multor platforme digitale de muncă. În 2025, se preconizează că acest număr va ajunge la 43 de milioane de persoane. Persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale îndeplinesc o gamă largă de sarcini, inclusiv la fața locului. De exemplu, aceste sarcini ar putea include livrările de bunuri, traducerile, introducerea de date, îngrijirea copiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă sau taximetria.

"Platforma are un proprietar. Evident, proprietarii au o influență asupra gestionării unei platforme, dar sunt și utilizatori ai platformei și au aceleași drepturi și obligații", a precizat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Propunerea de directivă a fost prezentată de Comisia Europeană în decembrie 2021, iar Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la propunere în iunie anul acesta. Documentul introduce două îmbunătățiri esențiale pentru lucrătorii prin intermediul platformelor: contribuie la stabilirea statutului profesional corect al persoanelor care lucrează pentru platformele digitale şi stabilește primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close