Antena 3 CNN Be EU CE adoptă măsuri pentru sprijinirea economiei statelor membre în contextul războiului din Ucraina. Cum arată schemele de ajutor

CE adoptă măsuri pentru sprijinirea economiei statelor membre în contextul războiului din Ucraina. Cum arată schemele de ajutor

Comisia Europeană (CE) a adoptat un cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, instituit pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

CE adoptă măsuri pentru sprijinirea economiei statelor membre în contextul războiului din Ucraina. Cum arată schemele de ajutor
Sursa foto: Twitter
de Claudia Popovici    |    23 Mar 2022   •   16:35

Cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat recunoaște faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu perturbări grave, spune Comisia Europeană potrivit unui comunicat.

Astfel, cadrul temporar de criză prevede trei tipuri de ajutoare.

În primul rând, statele membre vor putea să instituie scheme de ajutor în valoare de până la 35.000 de euro pentru întreprinderile afectate de criză care au activități în sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii și scheme de ajutor în valoare de până la 400 000 de euro per întreprindere, pentru cele afectate de criză care își desfășoară activitatea în oricare dintre celelalte sectoare.

Acest sprijin poate fi acordat sub orice formă, inclusiv prin granturi directe, anunță CE.

De asemenea, statele membre vor fi în măsură să ofere garanții de stat subvenționate astfel încât băncile să poată acorda în continuare împrumuturi tuturor întreprinderilor afectate de criza actuală și împrumuturi publice și private cu rate ale dobânzii subvenționate.

CE anunță că statele membre vor putea să ofere parțial compensații întreprinderilor, în special celor care sunt mari consumatoare de energie, pentru costurile suplimentare datorate creșterilor excepțional de ridicate ale prețurilor la gaze și energie electrică. Acest sprijin poate fi acordat sub orice formă, inclusiv prin granturi directe.

„Ajutorul total per beneficiar nu poate depăși 30 % din costurile eligibile, respectiv un plafon maxim de 2 milioane de euro, în orice moment.

În cazul în care întreprinderea înregistrează pierderi din exploatare, poate fi necesară acordarea unui ajutor suplimentar pentru a se asigura continuarea activității sale economice.

În acest scop, statele membre pot acorda ajutoare care depășesc aceste plafoane, până la 25 de milioane de euro pentru utilizatorii care sunt mari consumatori de energie și până la 50 milioane de euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoare specifice, cum ar fi producția aluminiului și a altor metale, a fibrelor de sticlă, a celulozei, a îngrășămintelor sau hidrogenului și a multor substanțe chimice de bază”, transmite CE, citat de Mediafax. 

Cadrul temporar de criză va contribui la direcționarea sprijinului către economie, limitând totodată consecințele negative asupra condițiilor echitabile de concurență de pe piața unică.

Cadrul temporar de criză se aplică până la 31 decembrie 2022

„În aceste momente critice, Uniunea Europeană continuă să fie solidară cu Ucraina și cu populația ucraineană. Avem obligația să ne împotrivim acestei invazii cumplite, căci în joc este și libertatea noastră.

Sancțiunile adoptate de UE și de partenerii săi internaționali au afectat puternic economia Rusiei. Aceste sancțiuni au un impact negativ și asupra economiei UE, impact care va continua să fie resimțit și în lunile următoare.

Trebuie să atenuăm impactul economic al acestui război și să sprijinim întreprinderile și sectoarele care sunt grav afectate.

Trebuie, totodată, să acționăm în mod coordonat. Pentru aceasta, Comisia va oferi statelor membre posibilitatea să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a aborda această situație fără precedent, protejând în același timp condițiile de concurență echitabile de pe piața unică.

Cadrul temporar de criză completează setul de instrumente existente privind ajutoarele de stat cu multe alte posibilități, de care statele membre dispun deja, de exemplu cu măsuri prin care se oferă compensații întreprinderilor pentru daunele suferite în mod direct ca urmare a circumstanțelor excepționale pe care le traversăm și cu măsurile descrise în comunicările

Comisiei privind evoluțiile pieței energiei”, a declarat vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Citiţi şi: Comisia Europeană a lansat un ghișeu unic pentru a sprijini cercetătorii din Ucraina

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana Ucraina ajutor de stat
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close