Antena 3 Be EU Comisia Europeană alocă 385 de milioane de euro pentru sectorul cultural în 2022, prin programul "Europa creativă"

Comisia Europeană alocă 385 de milioane de euro pentru sectorul cultural în 2022, prin programul "Europa creativă"

de Mia Lungu    |    13 Ian 2022   •   15:34
Comisia Europeană alocă 385 de milioane de euro pentru sectorul cultural în 2022, prin programul "Europa creativă"
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Jennifer Jacquemart

Comisia Europeană a adoptat, joi, programul de lucru pentru 2022 al programului "Europa creativă". Acesta va avea un buget de aproximativ 385 de milioane de euro, cu aproape 100 de milioane de euro mai mare decât cel din 2021.

Potrivit unui comunicat al CE, „Europa creativă” își sporește sprijinul acordat partenerilor din sectoarele creative și culturale, ținând seama în mod corespunzător de dificultățile create de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de concurența tot mai intensă de pe plan mondial.

Componenta culturală a programului va include cereri de propuneri și inițiative noi pentru sectoarele muzicii, patrimoniului cultural, artelor spectacolului și literaturii. În plus, programul va lansa o schemă de mobilitate, oferindu-le artiștilor, creatorilor sau profesioniștilor din domeniul cultural oportunități de a se deplasa în străinătate în vederea dezvoltării profesionale sau pentru colaborări internaționale și pentru a se adresa unui public nou, a deveni coproducători, a crea în comun cu alții sau a-și prezenta operele.

Componenta Media se concentrează pe audiovizual, iar în 2022 se introduc mai multe noutăți. Va fi finanțat sprijinul acordat dezvoltării unor jocuri video și a unor experiențe inovatoare legate de realitatea virtuală. O acțiune nouă, „Media 360 de grade”, va viza principalele foruri din industrie, implicând întreprinderi din lanțul valoric audiovizual. Pentru o și mai mare stimulare a inovării, va fi lansat portalul Media Market, pentru întreprinderile nou-înființate promițătoare. Colaborarea dintre festivalurile de film va fi consolidată prin intermediul rețelelor.

Componenta transsectorială va spori finanțarea acordată Laboratorului pentru inovare creativă pentru proiecte comune de inovare care implică mai multe sectoare creative, contribuind totodată la noul Bauhaus european. Această componentă va extinde și sprijinul acordat mass-mediei de știri prin luarea de măsuri suplimentare care să protejeze libertatea presei.

"Îi invităm pe artiștii, creatorii și profesioniștii din sectorul cultural să ia în considerare numeroasele oportunități de finanțare"

„Sectoarele creative și culturale sunt sufletul societății europene și știm cât de reziliente au fost în acești doi ani care au trecut. În 2022, «Europa creativă» va beneficia de cel mai mare buget din istoria sa. UE le este alături și le ajută să se refacă, le sprijină procesul creativ și potențialul de inovare.

Îi invităm pe artiștii, creatorii și profesioniștii din sectorul cultural să ia în considerare numeroasele oportunități de finanțare oferite de «Europa creativă» și să beneficieze de ele”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

„Europa creativă” va viza și aspecte esențiale legate de sectoarele culturale și creative. Proiectele finanțate din componenta Media vor trebui să implementeze strategii pentru ecologizare și diversitate, inclusiv echilibrul de gen.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana sectorul cultural be EU
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close