Antena 3 Be EU Comisia Europeană îi avertizează pe cei care acceptă schema Moscovei, de plată în ruble pentru gazele naturale

Comisia Europeană îi avertizează pe cei care acceptă schema Moscovei, de plată în ruble pentru gazele naturale

de Redacția Antena 3    |    02 Mai 2022   •   21:03
Comisia Europeană îi avertizează pe cei care acceptă schema Moscovei, de plată în ruble pentru gazele naturale
Sursa foto: hepta

Folosirea schemei indicate de Moscova de către companiile străine pentru plata gazului rusesc încălcă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei.

Anunțul a fost făcut, luni, de comisarul european pentru energie Kadri Simson (foto).

''Plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și (deschiderea) unui al doilea cont în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor şi nu pot fi acceptate'', a declarat Kadri Simson după o întâlnire cu miniștrii energiei din țările Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Gazprom a luat o măsură similară în cazul Poloniei.

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut țărilor pe care le-a calificat drept "neprietenoase" să adere la o schemă ce presupune ca firmele străine importatoare să își deschidă un cont în valută la Gazprombank.

Plata în euro sau dolari făcută în acest cont pentru importurile de gaze naturale urmează să fie convertită în ruble, și transferată, dintr-un alt cont, către furnizor.

Ungaria a anunțat că va aplica acest mecanism pentru importurile sale.

Ministrul de Finanțe din Germania, veste proastă pentru Vladimir Putin

Germania este pregătită să accepte un embargo petrolier asupra petrolului rusesc.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul german de finanțe, Christian Lindner, citat de CNN.

"Germania este pregătită pentru noi sancțiuni, inclusiv un embargo petrolier", a precizat Lindner. 

"Ne-am pregătit să fim mai puțin dependenți de importurile rusești de energie. Este nevoie de timp pentru a reduce dependența. A fost o greșeală să fim dependenți în acest fel, dar facem progrese. Putem reduce importurile, începând cu cărbunele, apoi petrolul.

Va dura mai mult timp pentru a fi independenți de importurile rusești de gaze naturale, dar (procesul) va continua, așa că, în cele din urmă, vom fi complet independenți de Rusia", a continuat el.

El a refuzat, pe de altă parte, să speculeze cu privire la șansele ca Uniunea Europeană să interzică importurile petroliere rusești, în condițiile în care Ungaria se opune, în continuare, unor astfel de măsuri.

Ministru german de finanțe: "Nu vom plăti în ruble pentru gazul rusesc"

"Pot să vă asigur că Germania este pregătită să reducă importurile de petrol. Știm că alții examinează cu atenție această problemă. Luăm aceste decizii împreună, este în interesul nostru. Suntem uniți, pentru că toate democrațiile lumii împărtășesc interese comune. Trebuie să rămânem uniți în Uniunea Europeană și în parteneriatul transatlantic", a mai spus ministrul german de finanțe.

El a arătat că Germania nu va plăti în ruble pentru gazul rusesc.

"Germania nu poate fi șantajată. Contractele sunt contracte și toate aceste contracte sunt fundamentate pe plăți în dolari sau în euro. Așa că antreprenorii germani trebuie să plătească în euro sau dolari. Aceasta este situația contractelor și nu se va schimba pentru că are Putin nevoie să-și finanțeze mașinăria de război", a estimat Christian Linder.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close