Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană, detalii despre sprijinul de care va beneficia România pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

Comisia Europeană, detalii despre sprijinul de care va beneficia România pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

Comisia Europeană va oferi expertiză tehnică pentru a ajuta nouă state membre să primească persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.

Comisia Europeană, detalii despre sprijinul de care va beneficia România pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mai 2022   •   17:06

Statele membre care au depus cerere de sprijin o vor primi în lunile următoare, se spune într-un material publicat pe site-ul instituției.

Este vorba despre Belgia, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Italia, Polonia, România și Slovacia.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o criză umanitară fără precedent. Avem datoria să îi ajutăm pe cei care fug din calea războiului și caută siguranță în Uniunea Europeană. Asta înseamnă acces la locuințe, educație, asistență medicală și locuri de muncă. Prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic, Comisia Europeană ajută statele membre să ofere asistență rapid și fără probleme", a spus, Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme.

Comisia acordă asistență prin Instrumentul de Sprijin Tehnic

Instrumentul de Sprijinul Tehnic va ajuta statele membre în ceea ce privește absorbția fondurilor UE în scopuri de primire și integrare, punerea în aplicare a Directivei privind protecția temporară, facilitarea recunoașterii calificărilor și diplomelor refugiaților ucraineni, pentru a ușura intrarea acestora pe piața muncii din UE, adaptarea programei școlare la nevoile elevilor ucraineni și îmbunătățirea coordonării interministeriale.

La 21 martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comisia a lansat un apel specific pentru a sprijini statele membre care primesc refugiați din Ucraina și care elimină treptat dependența lor de combustibilii fosili din Rusia.

Cererile prezentate de statele membre au fost evaluate și aprobate de Comisie.

Prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST) 2022, Comisia susține deja Croația, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Țările de Jos și Portugalia în cadrul proiectelor "Integrarea resortisanților țărilor terțe în statele membre ale UE".

Sprijinul prin intermediul IST completează activitatea agențiilor UE, în special a Agenției Europene pentru Azil (EUAA) care este activă în Malta, Italia, Grecia, Spania, Cipru, România, Belgia, Letonia și Lituania, iar în curând și în Cehia și Țările de Jos.

Foto: zonă urbană din Ucraina, distrusă de bombardamentele ruse

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana România be EU
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close