Comisia Europeană investighează ajutorul acordat de statul român Complexului Energetic Oltenia

de Adrian Iclozan    |    05 Feb 2021   •   16:45
Comisia Europeană investighează ajutorul acordat de statul român Complexului Energetic Oltenia hepta

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată care vizează Complexul Energetic Oltenia. Demersul Executivului comunitar urmăreşte să stabilească dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române acestei compaii sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat destinate întreprinderilor aflate în dificultate.

Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) produce energie electrică pe bază de lignit, este deținut majoritar de stat şi se confruntă cu dificultăți financiare.

Societatea a primit un ajutor temporar de salvare în februarie 2020, după aprobarea prealabilă de către Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

La data de 4 decembrie 2020, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a societății CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde EUR (9,93 miliarde RON), din care 1,33 miliarde EUR (6,48 miliarde RON) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi.

Cele 1,33 miliarde includ împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane EUR, pe care CE Oltenia nu l-a rambursat.

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

Ce spun normele Uniunii Europene în privinţa ajutoarelor de stat

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni („ajutor pentru salvare”).

După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat („ajutor de restructurare”).

Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

Comisia Europeană are dubii în privinţa planului de restructurare

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări.

Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special:

  • dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;
  • dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional;
  • dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Comisia își va continua investigațiile pentru a afla dacă îndoielile sale inițiale se confirmă.

Deschiderea unei investigații oferă României și părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia, menţionează un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close