Antena 3 CNN Be EU Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului European

Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului European

Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului European
14 Oct 2019   •   12:41

Consiliul UE a confirmat luni numirea Laurei Codruța Kövesi pentru funcția de șef al Parchetului Euroopean. Numirea trebuie acum confirmată și de Parlamentul European, se arată într-un comunicat de presă al instituției. 

Procurorul șef european va organiza activitatea EPPO și va reprezenta Biroul în contacte cu instituțiile UE, statele membre și țările terțe. Ea va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei și a regulilor interne și de a asigura coerența între și în cazuri.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO să funcționeze până în noiembrie 2020. În acest sens, devenea urgent să fie numit procurorul șef european. Dna Kövesi, ca prima companie din acest post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Mandatul pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a biroului și în stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale. Consiliul va continua să monitorizeze înființarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient și eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei și corupției pentru finanțele UE.

Doamna Kõvesi a fost aleasă dintr-o listă scurtă de trei candidați propusă de un grup de selecție independent și în urma unui apel deschis pentru aplicații, se mai arată în document.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea la judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupție, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În acest sens, EPPO întreprinde investigații și desfășoară acte de urmărire penală și exercită funcțiile de procuror în instanțele competente ale statelor membre.

În prezent, 22 de state membre participă la cooperarea consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Se preconizează că EPPO va începe operațiunea în noiembrie 2020. Instituția va avea sediul în Luxemburg.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close