Antena 3 CNN Be EU Pas important pentru recunoașterea COVID ca boală profesională la nivelul statelor din Uniunea Europeană

Pas important pentru recunoașterea COVID ca boală profesională la nivelul statelor din Uniunea Europeană

Statele membre, lucrătorii și angajatorii din cadrul Comitetului consultativ al Uniunii Europene pentru securitate și sănătate la locul de muncă (CCSS) au ajuns la un acord cu privire la necesitatea de a recunoaște COVID-19 ca boală profesională.

Pas important pentru recunoașterea COVID ca boală profesională la nivelul statelor din Uniunea Europeană
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2022   •   16:47

Recunoașterea vizează sectorul sănătății, al asistenței sociale și al asistenței la domiciliu și, în contextul unei pandemii, sectoarele care înregistrează o creștere a activităților cu risc dovedit de infectare, se precizează într-o informare de pe site-ul Comisiei Europene.

CCSS a sprijinit, totodată, actualizarea listei UE a bolilor profesionale.

"Acest acord reprezintă un puternic semnal politic pentru a recunoaște impactul COVID-19 asupra lucrătorilor și contribuția crucială a celor care lucrează în sectorul sănătății și al asistenței sociale, dar și a altor persoane care sunt expuse unui risc mai ridicat de a contracta COVID-19.

Pe baza acestui acord, Comisia își va actualiza recomandarea privind bolile profesionale, pentru a promova recunoașterea COVID-19 ca boală profesională de către toate statele membre", a declarat Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Acordul de joi reprezintă un pas important pentru implementarea Cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027, adoptat de Comisie în iunie 2021, în care aceasta a anunțat că va actualiza Recomandarea privind bolile profesionale până la sfârșitul acestui an, pentru a include COVID-19.

Acest cadru stabilește acțiunile-cheie care trebuie întreprinse la nivelul UE pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor în anii următori.

Unul dintre obiectivele-cheie transversale ale acestuia este creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.

Aceasta presupune, totodată, consolidarea sprijinului acordat lucrătorilor în eventualitatea unor noi valuri de COVID-19.

Etapele următoare

În urma avizului CCSS, Comisia va actualiza recomandarea care enumeră bolile profesionale și agenții care le pot cauza.

Obiectivul este ca statele membre să își adapteze legislația națională în conformitate cu recomandarea actualizată.

În cazul în care COVID-19 este recunoscută ca boală profesională într-un stat membru, lucrătorii din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă pot dobândi drepturi specifice în conformitate cu normele naționale, cum ar fi dreptul la o indemnizație.

Recunoașterea bolilor profesionale și acordarea de indemnizații este o competență națională.

Majoritatea statelor membre au raportat Comisiei că recunosc deja COVID-19 drept boală profesională sau accident de muncă, în conformitate cu normele lor naționale.

Actualizarea Recomandării Comisiei privind bolile profesionale este importantă pentru a promova recunoașterea COVID-19 ca boală profesională de către toate statele membre.

×
Subiecte în articol: be EU COVID-19 boală profesională
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close